Denis Bećirović zvanično kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH

Odluka o Bećirovićevoj kandidaturi zvanično je donesena danas u sarajevskom Domu mladih nakon višesedmičnih unutarpartijskih nominacija i referenduma na kojem je pravo glasa imalo blizu 43.000 članova od 24. do 26. maja ove godine.

Najveći broj članova SDP-a glasao je za aktuelnog potpredsjednika SDP-a i zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

“Pokazali smo da smo spremni priznati svoje greške. Pokazali smo da smo spremni saslušati svoje članstvo i da smo spremni saslušati sve građane. Nermin Nikšić je prvi predsjednik izabran voljom cjelokupnog članstva partije”, rekao je predsjednik Glavnog odbora SDP-a Saša Magazinović.

Napomenuo je da je na referendumu o SDP-ovom kandidatu za člana Predsjedništva BiH bilo 49 hiljada važećih listića. Denis Bećirović izabran je u svim kantonalnim i regionalnim odborima SDP-a BiH u Bosni i Hercegovini, sa 92,71 posto podške.

“Prvi put sam imao priliku da predstavima predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića. Sada imam priliku da uručim referendumsku priznanicu Denisu Bećiroviću, budućem članu Predsjedništva BiH”, kazao je Magazinović.

Iako ranije nije želio detaljnije komentarisati mogućnost kandidature, on će se i zvanično u oktobru boriti za mjesto u Predsjedništvu BiH, što se moglo pretpostaviti s obzirom na veliku podršku njegovih partijskih kolega koji su Bećirovića sve vrijeme dovodili u kontekst kandidature.

“U SDP-u BiH jasno je da niko od nas nije pametan kao svi, da se o ovom važnom pitanju moramo konsultovati s građanima koji imaju članske karte SDP-a. Veoma je važno da to smatra i Denis Bećirović s kojim smo razgovarali iz razloga što je dobio najviše kandidatura. To je važno jer time dokazuje da je demokrata”, izjavio je ranije za Klix.ba gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Denis Bećirović je rođen 1975. godine u Tuzli gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 1998. godine, postdiplomske studije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu je upisao 2000. godine, a ispite okončao 2002. godine. Magistrirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2004. godine, a doktorirao na istoj visokoškolskoj ustanovi šest godina kasnije.

Pored pozicija u SDP-u i Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, obnaša funkcije člana Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma i člana Interparlamentarne unije Parlamentarne skupštine BiH.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI