DF i GS će na izborima nastupiti zajedno: Još nije kasno da nam se i SDP pridruži

Nakon zvaničnog potpisivanja sporazuma medijima su se obratili predsjednici stranaka Željko Komšić i Nihad Čolpa.

Predsjednik GS-a Nihad Čolpa je kazao da je sporazum koalicija protiv Plana B Dragana Čovića i Milorda Dodika.

“Svi mi koji smo odgovorni možemo birati. Da budemo za Plan B ili protiv njega. Ako Čović i Dodik imaju plan B, DF i GS imaju plan BiH. Ovo je rezultat odgovornosti prema državi, jer samo zajedno možemo napraviti rezultat”, poručio je Čolpa.

Komšić je bio mnogo opširniji u svom obraćanju te je naročito naglasio postupke SDP-a koji nije želio potpisati sporazum o zajedničkom nastupu.

“Ovo je pokušaj spajanja političkih snaga. Pokušavamo ukrupniti političku scenu i reći da usitnjavanje političkog prostora može biti štetno za BiH. Žao mi je što neke stranke još nisu ovdje, koje prirodno pripadaju korpusu ljevice i građanskih stranaka. Mislim na SDP i NS. Pozivam ih da još jednom razmisle. Ima vremena, možemo to završiti, da zajednički nastupimo. Neprirodno je da je SDP-u bliži Dodik, HDZ ili Bakir Izetbegović. Mi smo im bliži”, kazao je Komšić.

Poručio je da razjedinjenost može rezultirati zbunjivanjem naroda, rasipanjem glasova, i odvesti u potpuni raskol.

“To nije dobro i demoralisat će birače. SDP nam je prije dva mjeseca poslao prijedlog koalicionog sporazuma i od tada čekamo odgovore. Štetno djeluje situacija s ljevicom na birače. Ljudi iz SDP-a su nas izabrali za metu. Ne znam zbog čega su to uradili”, naglasio je Komšić.

O kandidaturi Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH Komšić je rekao: “Neka mu je sa srećom, volio bih da i on pobijedi”, istakao je predsjednik DF-a. Na kraju je kazao da u Građanskom savezu ima jakih pojedinaca u političkom smislu.

U nastavku pročitajte detalje koalicionog sporazuma DF-a i GS-a.

Svjesni smo da u historiji svake zemlje postoje trenuci za koje je očigledno da imaju historijske implikacije. Opći izbori 2018. su takav trenutak i njihov rezultat odredit će sudbinu naše države na duži vremenski period.

Zbog težine situacije u kojoj se BiH nalazi udružujemo se u koaliciju “Demokratska fronta – Građanski savez” s ciljem sprečavanja snaga koje svoje političko djelovanje baziraju na mržnji i podjelama, a sve kako bi našu domovinu odveli u raspad.

Naše društvo je danas podijeljeno i postoje političke snage koje žele da tu podjelu zauvijek ozakone, zatirući ideju građanstva i lojalnosti BiH kao državi građana jednakih prava.

Rat protiv BiH vođen je s ciljem uništavanja svake mogućnosti da se naša zemlja odbrani kao društvo različitosti koje spajaju u jedno. Cijena koju smo platili da bismo očuvali državu je ogromna. Ogromni su i ustupci koji su napravljeni u međuvremenu i zbog kojih danas svi nismo jednaki na svakom njenom pedlju. Bosna i Hercegovina nije prosto zbir njenih naroda, nego više od toga i samo kao takva može preživjeti.

Ovo je prvi put nakon izbora 1990. godine da ćemo mi, kao građanke i građani BiH, glasati za one koji će nas predstavljati u borbi za očuvanje državnosti koju je BiH vratila 1943. u Mrkonjić gradu.

U slučaju pobjede Dragana Čovića i Milorada Dodika na izborima za Predsjedništvo BiH suverentitet države bit će u rukama snaga koje više od četvrt vijeka rade na njenom nestanku. Scenarij u kojem Predsjedništvo BiH prestaje da funkcionira zbog njihovog napuštanja je više nego izvjestan. U tom slučaju, po uzoru na raspad bivše Jugoslavije, BiH bi prestala da postoji i bila bi u fazi raspada.

Niko od kandidata koji imaju realne šanse da dobiju poziciju člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka neće biti dio takvog plana, ali će sam biti nemoćan da ga spriječi zbog pravila prema kojima institucija našeg suverena funkcioniše.

Mi iz Demokratske fronte, uz pomoć saveznika iz Građanskog saveza osnivamo koaliciju “DF-GS” za Opće izbore 2018. godine sa ciljem pobjede Željka Komšića na izborima za Predsjedništvo BiH i naših lista nad onima koji BiH svjesno drže u agoniji.

Pozivamo sve sindikate, udruženja, organizacije civilnog društva te građanke i građane BiH jednakih prava i mogućnosti na srcu da nam se pridruže u ravnopravnoj osnovi.

Smatramo da je kriminalizacija dijela elite u našoj zemlji glavni uzrok izdajničkog ponašanja i spremnosti da učestvuju u planovima osovine Čović – Dodik. Zbog toga smatramo da je obračun s korupcijom i kriminalom najveći čin ljubavi prema domovini.

Vrijeme je da se interesi države i onih koji je vole stave iznad interesa stranaka i pojedinaca.

Ovaj koalicioni sporazum ćemo ponuditi i drugim političkim subjektima, nakon čega ćemo finalizirati zajedničke liste na način za koji smatramo da će donijeti maksimalan užitak.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI