Dodikov prvi verbalni napad na Vanju Bjelicu Prutinu procesuira se u Tužilaštvu BiH gotovo dvije godine

Tužilaštvo BiH već godinu i devet mjeseci “radi” na slučaju krivične prijave koju je Centralna izborna komisija BiH podnijela protiv člana Predsjedništva Milorada Dodika zbog verbalnog napada na njihovu članicu, Vanju Bjelicu Prutinu.

Podsjećamo, nakon glasanja Bjelice Prutine za poništavanje izbornih rezultata na lokalnim izborima za Srebrenicu i Doboj, u januaru prošle godine, Dodik je izjavio: „Gospođa koja predstavlja srpski narod je udata ili je bila udata za Bošnjaka u Sarajevu, muslimana. Neko će reći šta to ima veze, ma nemojte. Nema veze? Ma nemojte. To pokazuje koliko je sve namješteno.”

Nakon Dodikovih riječi, ova članica CIK BiH suočila se s jezikom mržnje i brojnim prijetnjama, te je još tada rekla da strahuje za svoju i bezbjednost svog djeteta.

Da je nerad državnog tužilaštva “dao krila” Miloradu Dodiku svjedoči činjenica da je, nezadovoljan odlukom o ponovnom brojanju glasova, Dodik nedavno optužio cijeli CIK da su u funkciji „urušavanja RS“, te se ponovo ustrijemio na Vanju Bjelicu Prutinu:

„Vidjeli smo da se Vanja Bjelica Prutina prije nekoliko dana sastala sa Mirkom Šarovićem. Poznato je i da je Suad Arnautović, predsjednik CIK-a BiH, antisrbin i da sve želi da uradi protiv Srba.”

CIK je ponovo podnio krivičnu prijavu, ali sudeći prema stavu Tužilaštva BiH – to je još jedan papir u ladici nadležnih pravosudnih institucija.

Iako je članica CIK-a dobila policijsku zaštitu jer su bezbjednosne agencije nakon drugog verbalnog napada Milorada Dodika procijenile da postoji potreba za tim, iz Tužilaštva BiH, a na upit Inforadara šta je s prijavom starom 21 mjesec odgovoreno je: “Predmet je u radu.”

Da li i nadležno tužilaštvo čeka rezultate novog prebrojavanja glasova za predsjednika RS kako bi odlučilo da li će stati u kraj praksi targetiranja ljudi od strane visokih funkcionera, ili će prvu krivičnu prijavu, izbornim rječnikom, tretirati kao “nevažeći listić” ukoliko na izborima pobijedi zvaničnik protiv kojeg je podnesena – pitanje je na koje cijela bh. javnost čeka odgovor.

 

 

Maja BJELAJAC
Maja BJELAJAC
Bosanskohercegovačka novinarka, freelancer. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI