Dodiku pročitana optužnica, novo ročište 21. februara

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održan novi pretres u predmetu protiv predsjednika RS Milorada Dodika, nakon četiri odgađanja glavnog pretresa.

Sud Bosne i Hercegovine nije prihvatio zahtjev da se ponovo spoji predmet vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića sa predmetom predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika koji su razdvojeni na ročištu 17. januara na kome Lukić nije prisustvovao jer je bio u bolnici.

Tužiteljica Gordana Bosiljčić je u sudnici pročitala optužnicu. Dok je čitala optužnicu, prisutni u sudnici su počeli da dobacuju, nakon čega je sutkinja Sena Uzunović naredila da se isprazni sudnica i postavi zastor koji odvaja sudnicu od osoba koji su pratili suđenje, među kojima su bili i Dodikovi saradnici, između ostalih, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i premijer RS Radovan Višović.

Nakon što su prisutni napustili sudnicu, nastavljeno je suđenje uvodnim riječima Tužilaštva i odbrane.

Dodik je i ovoga puta ponovio da je riječ o političkom procesu.

Novo ročište zakazano je 21. februara.

Suđenje protiv Dodika danas je, umjesto sudije Mirsada Strike, preuzela sutkinja Sena Uzunović. U rasporedu suđenja na internet stranici Suda BiH stoji da je sudija zadužen za ovaj postupak Uzunović.

Sud BiH odbio je ranije zahtjeve odbrane predsjednika RS za izuzeće sudije Strike, kao i za izuzeće sedam sudija ovo suda. Naknadno, Strika je sam odlučio napustiti ovaj predmet.

Uzunović je na dužnost sudije Suda BiH stupila 8. augusta 2022. godine.

Kako se navodi u optužnici, Dodik i Lukić su od 1. do 9. jula prošle godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

Dodikova odbrana tvrdi da ne postoji krivično djelo za koje se Dodik i Lukić terete jer Christian Schmidt nije visoki predstavnik zato što imenovanje nije potvrđeno u Vijeću sigurnosti UN.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI