Dok direktor IRB-a prijeti tužbama, opozicija poziva da se navede koji dokumentii su izgorjeli u požaru

Vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac rekao je da će institucija na čijem je čelu tužiti pojedine medije Regulatornoj komisiji za komunikacije zbog iznošenja, kako ističe, neistina o požaru u zgradi IRB-a.

“Pokušali smo da sve demantujemo, međutim oni to nisu željeli da objave. Bilo je medija koje su, čini se, sa namjerom iskrivljavali informacije da bi zbunili javnost i doveli ovaj događaj u sasvim drugu konotaciju”, rekao je Vrhovac za ATV.

Još jednom je apelovao na sve da se sačeka nalaz relevantnih institucija u ovom slučaju te izrazo nadu da će to biti veoma brzo završeno i prezentovano. Ponovio je da je arhiva IRB-a u potpunosti sačuvana, dodavši da se tu misli na registratore u pisanoj formi, mjenice i sve ostale dokumente.

U međuvremenu, opozicija opet proziva nadležne u Republici Srpskoj i poziva da se čim prije predstave rezultati istrage.

“Nakon požara u Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske, i zbog štete u ovoj instituciji, ali i u objektima pored, mogu reći da danima čekamo odgovore, ali da ni to nismo dobili. Iz Tužilaštva imamo muk, a od direktora IRB-a koji je, nažalost, i moj kolega iz Narodne skupštine, vrlo nemušte odgovore”, ističe narodni poslanik Jelena Trivić.

Trivićeva kaže da je bilo neprijatno gledati direktora IRB-a na jednoj televiziji u kojem nije rekao ništa konkretno povodom požara u ovoj instituciji:

“Ne opozicija, nego narod, javnost, očekuju odgovore šta se desilo i šta je od dokumenata uništeno u požaru. Da budem vrlo konkretna – jedna mjenica ne može biti sačuvana u elektronskoj formi, nego samo original, a takođe sud kao dokazni materijal uzima samo originalne ili potpisane i ovjerene dokumente. Iz IRB nakon par dana nismo čuli ni najosnovnije informacije, odnosno šta je od originalnih dokumenata uništeno u požaru”, navela je Trivićeva.

Ona ponovo poziva Tužilaštvo Republike Srpske da postupa efikasno i da izvjesti javnost dokle se došlo sa istragom.

“Moram podsjetiti da je jedan direktor IRB dobio krivičnu sankciju, odnosno zatvor, drugom se tuži, a u samo pet godina četiri su podnijeli ostavku. Jedan od njih je svjedočio pred sudom da je ostavku podnio jer nije htio da potpiše kredit od skoro 20 miliona КM, za koji se danas sudi i bivšem premijeru Vlade Republike Srpske. IRB Republike Srpske, koja je trebala da nam bude institucija na ponos, ima sam jedno ime, a to je Investiciono-razvojna banka zvana „afera“”, poručila je Trivićeva.

Izvor: Gerila.info

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI