Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio je dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče ukidanja akciza na gorivo.

Prvi prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, izjednačava nastanak obaveze plaćanja akcize za poreske obveznike koji prometuju duhanske proizvode s poreskim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode.

Za ovaj prijedlog zakona u drugom čitanju od 14 prisutnih delegata glasalo je 12, protiv je bio jedan, a jedan je bio suzdržan.

Drugi zakonski prijedlog ticao se ukidanja akciza na naftne derivate na period od pola godine, uz mogućnost da Vijeće ministara BiH po isteku tog roka produži njegovu primjenu za još tri mjeseca. Predlagač je Zastupnički dom PSBiH.

Ustavnopravna i Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH su u utorak jednoglasno podržale tekst zakona kojim se ukidaju akcize na naftne derivate, a nakon što je izmjene Zakona o akcizama po hitnom postupku 9. marta usvojio Predstavnički dom PSBiH.

Za prijedlog zakona u prvom čitanju glasalo je svih 14 delegata, uz opštu i entitetsku većinu. Kako bi zakon stupio na snagu slijedi glasanje u drugom čitanju.

– Dom naroda jednoglasno usvojio u prvom čitanju Zakon o ukidanju akciza. Jos samo jedan korak. Razum je prevladao. Ljudi u Bosni i Hercegovini zaslužuju brigu od strane vlasti. Hvala delegatima Doma naroda na podršci, napisao je na Twitteru državni poslanik SDP-a Saša Magazinović koji je i predlagač ovog zakona uz Nermina Nikšića, Nadu Mladinu i Zukana Heleza.

Predloženim izmjenama zakona, akcize na naftne derivate trebalo bi iznositi nula konvertibilnih maraka (KM), dok će se cijene goriva u BiH smanjiti za 0,35 KM, javlja Anadolija.

Akcize se neće naplaćivati šest mjeseci, a izmjenama zakona ostavljena je mogućnost da Vijeće ministara BiH svojom odlukom produži primjenu mjere zaštite stanovništva pogođenog inflatornim kretanjima za još tri mjeseca.

Izvor: oslobodjenje.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime