Đozić: Zaustavljeno curenje toksične materije, situacija se normalizuje

Pukotina na nasipu u Fabrici sode u Lukavcu, odakle je 27. aprila iscurila toksična materija u rijeku Spreču, trebalo bi da u toku dana bude potpuno sanirana, rekao je stručnjak zadužen za ovu oblast Abdel Đozić.

Đozić, profesor na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, naveo je da se situacija normalizuje, da je zaustavljeno curenje materije, te da je tokom protekle noći saniran talog.

Poljoprivredno zemljište u dužini od nekoliko kilometara uz rijeku Spreču, na koje se izlila otrovna materija, trajno je zagađeno, prenose federalni mediji.

Stručnjaci tvrde da će se posljedice ove ekološke katastrofe, jedne od najvećih koja je pogodila Spreču i Sprečko polje, osjećati godinama.

Analizu vode i uzrok pucanja nasipa u narednim danima utvrdiće stručnjaci sa Rudarskog instituta u Tuzli.

Građanima se savjetuje da do tada ne koriste vodu iz rijeke za zalevanje poljoprivrednih površina nizvodno od Lukavca, kao i bunare koji se nalaze u blizini.

U Fabrici “Sisecam soda” iz Lukavca u petak, 27. aprila, pukao je nasip, pa je istekla veća količina tečnosti sa taloga Bijelog mora, koja je poplavila poljoprivredno zemljište i izlila se u rijeku Spreču.

U rješavanje ovog ekološkog incidenta od prvog dana uključeni su stručnjaci iz svih oblasti. Na ovom slučaju radi i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

Opasna bijela tekućina iz taložnice Fabrike “Soda Sisecam”, koja je Sprečom krenula u petak u poslijepodnevnim satima poslije urušavanja dijela nasipa, prolazi područjem Gračanice i Petrova.

Rijeka zbog niskog vodostaja teče sporo, a okolinom se osjeća smrad. Vidljive su i otrovane ribe.

Stanje prati civilne zaštite opština Lukavac, Petrovo, Gračanica, Doboj-Istok i Doboj, ribarska i ekološka udruženja.

(Srna/Nezavisne)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI