Dronovi na teritoriju Srbije ušli s Kosova, ali MIG-ovi nisu zbog njih podignuti

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio da je predsjednik Aleksandar Vučić izdao naredbu za podizanje borbene gotovosti odmah nakon što su uočeni dronovi. Ti dronovi su ulazili na teritoriju Srbije sa Kosova, objašnjeno je ranije.

Vučević kaže da je odluka o podizanju borbene gotovosti donijeta “imajući u vidu iskustva na ukrajinskom frontu”, da ne bi dolazilo do administrativnih kašnjenja u lancu komande.

Vučević rekao je za RTS da je više bespilotnih letelica uočeno, bila su različita kretanja, ali migovi-29 nisu patrolirali zbog dronova – vršili su policijsko patroliranje.

Vojska može i sa helikopterima, topovima, avionskim mitraljezima da odgovori na ove izazove, rekao je Vučević. Nije pitanje samo ulaska dronova u Raški okrug, VS je uočila određene objekte i u pravcu kretanja preko Topličkog i Nišavskog okruga, istakao je ministar Vučević.

Bespilotne letelice snimale su jučer aktivnosti u Kopnenoj zoni bezbijednosti i dvije kasarne.

Dronovi su nadlijetali područje Merdara i okolinu Raške. Premijerka Ana Brnabić istakla je, gostujući na RTS-u, da podizanje borbene gotovosti Vojske ima veze sa tim incidentom i da je riječ o pitanju sigurnosti Srba na Kosovu i problemima koji tamo postoje.

Vučević kaže da je riječ o pokušajima da se vrši osmatranje položaja jedinica VS-a i određenih vojnih kasarni, prenio je B92.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI