Dužnost predsjednika nakon smrti Ebrahima Raisija preuzet će Mohammad Mokhber

Očekuje se da će prvi potpredsjednik Irana Mohammad Mokhber preuzeti dužnost predsjednika nakon smrti Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći, dok se zemlja priprema za prijevremene izbore.

Iranski ustav propisuje da prvi potpredsjednik preuzima dužnost “u slučaju predsjednikove smrti, razrješenja, ostavke, odsutnosti ili bolesti duže od dva mjeseca”, navodi France24.

Raisi, koji je poginuo u nedjelju zajedno s ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amir-Abdollahianom i drugim dužnosnicima, bio je pri kraju svog prvog četverogodišnjeg mandata predsjednika.

Mokhberovo privremeno imenovanje zahtijeva odobrenje iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Ali Khameneija, koji ima posljednju riječ u svim državnim poslovima.

Predsjednički izbori za trajnog nasljednika, prema ustavu, trebaju biti održani u roku od 50 dana.

Vijeće sastavljeno od predsjednika parlamenta, čelnika pravosuđa i potpredsjednika, bit će zaduženo za organiziranje nacionalnog glasanja.

Helikopter u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi navodno je jučer “tvrdo sletio“ zbog vremenskih uslova dok se vraćao sa ceremonije otvaranja brane na granici sa Azerbejdžanom.

Raisi je u vrijeme nesreće bio u pratnji ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana, guvernera Istočnog Azerbejdžana Malika Rehmatija i voditelja molitve petkom u gradu Tabriz Ayatollaha Al-Hashema.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI