DVOGODIŠNJA BORBA TREBINJACA: ‘Tajkuni i političari nam otimaju đedovinu’

Trebinjski građanski Pokret za restituciju već dvije godine ukazuje na to da su lokalne vlasti Grada Trebinja poljoprivredno zemljište nezakonito pretvorile u građevinsko i rasprodale privatnim investitorima. Zbog toga su, nadležnim organima, podnijeli niz tužbi i krivičnih prijava. Predmet je, kako navode aktivisti, nedavno predat Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine.

Prema riječima Srbe Škere iz Pokreta za restituciju, zemljište je oduzeto njihovim porodicama šezdesetih godina, a potom je pretvoreno u građevinsko.

Škero: Podržavamo investicije koje se rade po zakonu

Zemlja je, ističe, oduzeta mjerom agrarne politike i samo je tako morala biti uknjižena.

Masovna izgradnja u Trebinju počinje 2015., a nova vlast dvije godine poslije kreće da radi parcelaciju i uzurpira imovinu koja bi morala biti vraćena vlasnicima. Mi do prije dvije godine nismo imali pojma šta se uradilo sa tim zemljištem, a u stvari krenula je njegova prodaja“, tvrdi Škero.

Dodaje da je nakon toga omogućena gradnja stambenih zgrada, poslovnih objekata i bolnice.

– Niko, ama baš niko nema ništa protiv bolnice i mi sve investicije u gradu podržavamo, ali one koje se rade po zakonskim propisima. Objekat bolnice je bio planiran da se gradi na Draženskoj gori, tri kilometra od Trebinja što je predstavljalo idealnu lokaciju. Ali, izgradnja objekta se radi na postojećoj lokaciji samo da bi se domogli najatraktivnijeg zemljišta u gradu. Tu su planirali graditi luksuzno naselje sa hotelima i vilama tako da je izgradnja bolnice samo izgovor, smatra Škero.

Atraktivna lokacija u Trebinju

Kaže da se navedeno zemljište, prema važećem Urbanističkom planu, vodi kao poljoprivredno i nije dozvoljena njegova prenamjena a uz to postoji i niz zabrana upravljanja ovim zemljištem, jer je na snazi Zakon o zabrani upravljanja državnom imovinom. Škero navodi da se radi novi Urbanistički plan te da će, kada bude njegovo izlaganje, on i ostali aktivisti iznijeti svoje zamjerke.

– Svima je jasno šta se dešava. Ovdje su u pitanju stotine miliona maraka. Ali, to je moja i zemlja mojih komšija, naša đedovina. Zbog nezakonitih radnji u vezi sa tom zemljom podnijeli smo krivične prijave protiv Vlade RS, RUGIP-a i Pravobranilaštva RS, te uputili apelaciju Ustavnom sudu BiH. Znamo da će ti postupci trajati godinama i da će u međuvremenu političari i tajkuni uraditi ono što su naumili, ali nećemo odustati i sjediti skrštenih ruku, poručuje Škero.

Građani su spremni na dugotrajne sudske postupke

– Sad kad je predmet došao u Pravobranilaštvo BiH svi su se sklonili. Podnesen je zahtjev za poništenje rješenja što su ovi u Trebinju napisali u vezi imovine i sad je poslata urgencija banjalučkom Sudu. S obzirom da ne odgovaraju, slijedi tužba, ističe Škero.

Svjestan je da se sve svodi na prepisku i papirologiju ali mu to ne smeta.

– Papir je u svakom slučaju bitan. Riješit će se to sve jednog dana, ako treba ići ćemo i do Strasbourga, ali nećemo dopustiti javašluk, jasan je Škero.

Ako treba ići ćemo i do Strasbourga, poručuju oštećeni /Pokret za restituciju Trebinje

Aktivisti smatraju da je, za razliku od Trebinja, mnogima u BiH vraćena njihova oduzeta imovina. Zbog toga je, ističu, potrebno što prije usvojiti Zakon o restituciji.

– To nikome nije u interesu, svjesni smo svi toga, naglašavaju u Pokretu za restituciju i pojašnjavaju da su aktivisti još u junu prošle godine podigli tužbu protiv Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju zbog niza nepravilnosti učinjenih prilikom izdavanja građevinske dozvole za izvođenje privremenih građevinskih radova na poljoprivrednom zemljištu u naselju Pridvorci.

Sud, kaže Škero, i dalje o svemu ćuti.

– Podnosili smo mi i zahtjev za hitni inspekcijsku nadzor kako bi se zaustavili radovi koji su se izvodili bez građevinske dozvole. Republički građevinski inspektor je tada objavio informaciju da je zaustavljena izgradnja bolnice u Trebinju, ali je vrlo brzo izdato “djelimično rješenje kojim se daje građevinska dozvola”.

Građani Trebinja naglašavaju da se radi o obradivom zemljištu prve klase te da je na Pridvoračkom polju (u čijem je sastavu i sporna lokacija) prije dvije godine otvoren sistem za navodnjavanje.

I dok aktivisti uporno upozoravaju na nezakonitosti prilikom odabira lokacije za izgradnju nove bolnice, koja je kako kažu, samo paravan za dodjelu zemlje tajkunima, vlast u Republici Srpskoj se hvali i navodi da gradnja nove Bolnice u Trebinju napreduje u skladu sa rokovima i da očekuje da će objekat biti završen u drugoj polovini 2025. godine.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI