EKSKLUZIVNO: Tužilaštvo rasvijetljava ulogu Sebije Izetbegović, otvorena istraga protiv Asima Sarajlića u predmetu “respiratori”!

Današnja optužnica protiv Novalića, Solaka, Hodžića i Milićević u predmetu “respiratori” jedna je od najtemeljitijih koja je u zadnjem desetljeću izašla iz Tužilaštva BiH te je, kako saznajemo, po jačini dokaza u razini one u aferi Fimi media u kojoj je u Hrvatskoj optužen Ivo Senader

Današnja optužnica protiv Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića i Jelke Milićević u predmetu “respiratori” jedna je od najtemeljitijih koja je u zadnjem desetljeću izašla iz Tužilaštva BiH te je, kako saznajemo, po jačini dokaza u razini one u aferi Fimi media u kojoj je optužen bivši premijer Republike Hrvatske Ivo Senader.

Osim čvrstih dokaza protiv optuženih u aferi respiratori, Tužilaštvo BiH vodi dodatne istrage protiv Asima Sarajlića, zvaničnika SDA te Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove BiH. Tužilaštvo također raspolaže i dodatnim dokazima koji se odnose na komunikaciju vrha SDA po izbijanju ove afere. U optužnici su tretirane mnogobrojne e-mail prepiske i sms komunikacija između Sebije Izetbegović, Asima Sarajlića i Fadila Novalića. Ta komunikacija se odnosi na nabavku respiratora. Prema mišljenju Tužilaštva BiH, u optužnici su svi dokazi osim Novalićevog priznanja.

Stoga se postavlja ključno pitanje da li će Novalić na kraju progovoriti kako bi pokušao da olakša vlastitu poziciju.

Osim ovih navoda, o čemu je Inforadara pisao prije skoro dva mjeseca, za ometanje rada pravosuđa vodi se istraga protiv Sarajlića koji je saslušan u svojstvu svjedoka, no on tužiocima nije htio ustupiti PIN svog mobilnog telefona kako bi se izvukla komunikacija njega sa optuženim Fikretom Hodžićem. PIN nije htio ustupiti ni sam Hodžić.

Pošto se radi o dokazima koji bi Tužilaštvu BiH koristili u aferi respiratori, tužioci su morali pokrenuti novu istragu. Zbog neustupanja materijala, osim nove istrage oni su i novčano kažnjeni.

Foto: Asim Sarajlić

Podsjećamo na dio te prepiske u koja rasvjetljava ulogu i Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA. Najvažniji detalji proizilaze iz poruka u Viber grupi predočenih prilikom majskog ročišta.

Ključna je pročitana kao prepiska između Novalića i NN osobe a pred gostovanje Fikreta Hodžića u Centralnom dnevniku Face TV od 16. maja, u kojoj Novalić sa saradnicima komentira da bi Hodžića za gostovanje „trebala pripremiti novinarka”. Nakon emisije Novalić saradnike pita „kakav je bio“, a pročitana je i konstatacija „da bi mogao promijeniti priču“. S obzirom da je ovu poruku u Viber grupu saradnicima proslijedio Novalić, sve do saslušanja Sarajlića u Tužilaštvu BiH smatralo se da je federalni premijer njen autor.

Međutim, Asim Sarajlić, inače godinama „desna Izetbegovićeva ruka“, prilikom šestosatnog ispitivanja, braneći sebe i svoju ulogu u nabavci respiratora, tužilačkoj trojci je otkrio da je u pitanju Izetbegović te svjesno ili nesvjesno uvukao u aferu i stranačkog šefa.

Naime, tužioci su, analizirajući prepiske, pronašli i SMS poruke poslane s brojeva koje ne koristi ni Novalić, ni Solak, ni Hodžić. Sarajlić je tužiocima oktkrio da je poruka u kojoj izvjesna osoba govori da Fikret Hodžić ide na Face TV i pita: „Trebaju li ga moji iz kabineta pripremiti“ Izetbegovićeva te da se misli na njegov kabinet i njegovu savjetnicu za odnose sa javnošću Dženitu Silajdžić.

Druga istraga koja se vodi je protiv Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove BiH. Tužioci opravdano sumnjaju da je Zolak kao direktor nezakonito dijelio dozvole za uvoz medicinske opreme, ne samo kompaniji Srebrena malina, već i drugima.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI