ELEKTROPRIVREDA RS: Štrajk radnika i graditeljski poduhvati

Sudeći po konkursu i planiranom kompleksu ovaj projekat, ako se ikad realizuje, biće višemilionske vrijednosti. Riječ je o urbanističkom kompleksu površine 20 hektara u kome je predviđena parcela za kongresni centar površine 1 hektar.

Dok radnici Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) najavljuju štrajk zbog raskidanja kolektivnog ugovora, menadžment preduzeća razmišlja o urbanističkoj i arhitektonskoj viziji „Novog Trebinja“ u kojoj planira svoje novo administrativno sjedište. Sudeći po konkursu i planiranom kompleksu ovaj projekat, ako se ikad realizuje, biće višemilionske vrijednosti.

Riječ je o urbanističkom kompleksu površine 20 hektara u kome je predviđena parcela za kongresni centar površine 1 hektar.

Fotodokumentacija konkursa

U dvije koncertne dvorane za 300 i 1000 gledalaca zahtijevaju se predsjedničke lože do kojih je moguće doći vezama sa privatnim parkingom. Uz tu privilegiju, treba osmisliti i VIP salu koja mora da omogući posluživanje hrane i pića za visoke državne zvanice, posebne liftovske i stepenišne prostore, posebnu kuhinju. Uz VIP salu, nužna je i sala za prijeme visokih zvanica sa kapacitetom od 100 mjesta.

Tekst konkursa

Pred projektantima scensko-gledališnih prostora je jednostavan zahtjev: pozornice treba da imaju mehaniku gornjeg i donjeg postroja. Zahtjev je obrazložen na sljedeći način „scena treba da bude rotaciona, te da se može dizati i spuštati“.

Tehnički rajder scenske mehanike i tehnike nije obavezan u grafičkim prilozima. Nisu zatraženi planovi sistema scenske mehanike, scenske rasvjete i scenskog ozvučenja. Zatraženo je, međutim, da pri projektovanju jednog od tri scensko gledališna prostora projektant ima na umu da su potrebne čak četiri pozornice: glavna, dvije bočne i zadnja pozornica, od kojih će svaka imati površinu od 150 metara kvadratnih. Gledalište treba da bude sastavljeno od partera i balkona.

Za prvu nagradu na arhitektonskom konkursu biće dodijeljeno 100 000 KM, za drugu 40 000 KM a za treću 20 000 KM.

Tekst konkursa

Kongresni centar samo je dio nove urbanističke cjeline koju će činiti još hotel visoke kategorije, sportska dvorana, objekt javne upotrebe i tri pripadajuća parka.

Poziv i raspis konkursa objavljeni su 24.11.2023., a rok za dostavu je  7.mart 2024. godine. Raspis konkursa još uvijek nije objavljen u relevantnim regionalnim i međunarodnim online portalima i magazinima.

U međuvremenu, dešavaju se i najavljuju novi štrajkovi nezadovoljnih zaposlenika ovog preduzeća.

Paralelno sa predstavljanjem velikih graditeljskih izazova zaposlenici ERS su protestvovali 12. decembra ispred zgrade uprave u Trebinju zbog odbijanja povećanja osnovice za obračun plate.

U okviru preduzeća “Mješoviti holdinga ERS”, u energetskom sektoru ovog bh. entiteta posluje još 10 zavisnih preduzeća. Njih pet proizvodi električnu energiju u termoelektranama i hidroelektranama, a preostalih pet tu energiju distribuira. ERS je 3. novembra otkazala kolektivni ugovor zaposlenicima svih elektroenergetskih preduzeća ovog entiteta. Taj potez je objasnila potrebom da poslovanje uskladi sa Zakonom o električnoj energiji iz juna 2020. godine.

Željko Tepavčević, član Glavnog odbora sindikata ERS, rekao je 7. decembra da su svi sindikati u matičnom i deset zavisnih preduzeća složni da “ne dozvole cijepanje sindikalnog jedinstva sklapanjem pojedinačnih kolektivnih ugovora u ovih 11 preduzeća”.

Ljupko Mišeljić
Ljupko Mišeljić
Ljupko Mišeljić je novinar i kolumnista iz Banjaluke.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI