ESAD BAJTAL: Građanske stranke treba da se organizuju i povedu zemlju naprijed

Proces formiranja vlasti neće nam donijeti ništa novo, barem na državnom i entitetskom nivou. Jedini novum mogao bi biti ako građanske stranke na kantonalnom nivou uspiju osigurati matematičku većinu i povesti ovu zemlju naprijed, smatra ugledni profesor i politički analitičar Esad Bajtal.

– Ukoliko građanske stranke, pa makar i na kantonalnom nivou, formiraju vlast, a potom i ispune obećanja zbog kojih su izabrane, otvorit će sebi jedan širi horizont za naredne izbore, na kojima bi mogle ostvariti znatno bolje rezultate i organizovati se i na višim nivoima – kaže Bajtal u razgovoru za Vijesti.ba.

Kada su u pitanju entitetski i državni nivo, tu, nastavlja naš sagovornik, ne treba očekivati ništa novo.

– Oni će ponovo da se dogovore, da nas varaju, da ne izvršavaju svoja obećanja i potapaju nas u sve veću dubiozu. Očito će tu lažni rezultati diktirati mogućnost ponovnog etno-grupisanja – smatra Bajtal.

Napominje da etno-stranke, koje su skoro 30 godina na vlasti, imaju matricu vladanja iz koje ne mogu i ne žele izaći zato što je interesne prirode. Ta matrica omogućava im da vladaju bez odgovornosti.

– Dakle, oni nemaju nikakvih obaveza, imaju sva prava, a odgovornosti nemaju. Varaju i pljačkaju ovu zemlju i dovode je na posljednje mjesto u Evropi. Ovdje govorim o najvećim etno-strankama – HDZ-u, SDA-u, SNSD-u, SDS-u, svima onima koji pripadaju tom ratnom i postratnom vremenu u kojem su uspjeli uništiti ovu zemlju i od bogate zemlje napraviti siromašnu državu i siromašne građane – rekao je Bajtal.

Upozorava da građani sa takvim strankama na vlasti nemaju nikakve budućnosti, jer im to jasno pokazuje 25 godina njihove vladavine.

– Pa nećemo se 100 godina ravnati po njihovim pričama, koje su u potpunoj suprotnosti sa njihovim obećanjima i rezultatima njihove vladavine – poručio je Bajtal.

Naglašava da  građanske stranke imaju pravo da se organizuju, formiraju vlast i pokušaju ispuniti očekivanja građana i vlastita obećanja.

– Neka pokažu da se nisu borile samo za vlast, neka realizuju vlastite ideje i obećanja. I to će biti promjena, to će biti novum. Međutim, ako ni one ne urade ništa i prevare građane, onda ni tom promjenom nismo dobili ništa. Ali nadati se da ćemo dobiti, jer znamo šta su ovi dosad obećavali, a šta uradili. Na kraju krajeva, znamo i vidimo kako nam je – pa ne možemo više vjerovati ušima, nego svojim očima – dodaje Bajtal.

Ugledni profesor navodi da promjena vlasti sama po sebi i nije toliko bitna, ali jeste bitna promjena koju će sa sobom donijeti onaj ko preuzme vlast.

– Onaj ko se pokaže sposobnim mijenjati stvari, graditi bolju budućnost za građane BiH u privrednom, ekonomskom, pravnom i moralnom smislu riječi, to je pravi izbor i prava – ne vlast, već način upravljanja zemljom – kategoričan je Bajtal.

Potcrtava kako treba razlikovati upravljanje i vladavinu – koja je na bh. sceni bila prisutna od rata pa naovamo.

– Pazite, ovi su dosad vladali, ponašali se kao vlastodršci. A takvi odlučuju, pa makar i naopako i kažu – mi ćemo ovuda, pa nek sve propadne. Jer, i kad sve propadne, oni propasti neće, zato što su se osigurali da ne propadnu. A upravljati znači voditi računa o svima, i o sebi, i o onima koji su vas postavili i dali vam povjerenje. Ovoj zemlji potrebni su budućnost, promjena i nešto novo. Dakle, logika stvari kaže – dajte, ujedinite se i pokažite nam da se ovom zemljom može upravljati, a ne samo vladati – zaključuje Bajtal u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K.

Izvor: Vijesti.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI