ESAD BAJTAL O DIVLJANJU EKSTREMISTA U SREBRENICI: Odgovorne i zaslužne su vlasti u Banjaluci

Najprije je jučer “neko zaboravio“ kesu sa svinjskim ostacima u blizini Memorijalnog centra Potočari, a onda su pojedine ektremne grupe badnje veče „proslavile“ na ulicama Srebrenice uz šenlučenje i pjevanje četničkih pjesama

Piše: A.Š.

Za jučerašnje divljanje ekstremista u Srebrenici, izrečene i “ostavljene poruke” direktno su odgovorne i zaslužne aktualne vlasti u Banjaluci, smatra profesor Esad Bajtal, filozof, sociolog i politički analitičar.

Bajtal podsjeća kako nije prvi put da neki bitan događaj ili vjerski praznik bude obilježen divljanjem ekstremista, što je, kako smatra, direktna posljedica politike obesmišljavanja i negiranja srebreničkog genocida, ali i ostalih ratnih zločina.

„Vlasti entiteta ne reguju na ovako grozne stvari, kao što je javno pjevanje: ’Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice’, ili, već standardno stadionsko ispisivanje parola ogromnih razmjera: ’Nož, žica Srebrenica’. Dakle, ekstremne grupe priznaju da je bilo ono što vlast godinama poriče, i da će se ponoviti, što je samo opipljivo, zločudno-patološko, ogledalo te politike“, ističe Bajtal. Da li je nekad neko procesuiran zbog svega toga, pita.

A izuzev oštrih osuda pojedinaca i aktivista iz oba bh. entiteta i pojedinih političkih stranaka, nije bilo institucionalne osude jučerašnjih događaja u Srebrenici. Podsjećamo, najprije je jučer, dan pred pravoslavni Božić, “neko zaboravio“ kesu sa svinjskim ostacima u blizini Memorijalnog centra Potočari, a onda su pojedine ektremne grupe badnje veče „proslavile“ na ulicama Srebrenice uz šenlučenje i pjevanje četničkih pjesama na razglas.

Foto: Svinjski ostaci ostavljeni u blizini Memorijalnog centra “Potočari”

Ne treba uopće naglašavati koliko su ovakve stvari uznemirijuće za porodice Bošnjaka u Srebrenici, gdje se dogodio najveći zločin protiv čovječnosti (genocid) nakog II svjetskog rata.

Međutim, reakcije i bilo kakve osude institucija ponovo su izostale. Profesora Bajtala to i ne čudi jer, kako ističe, ti pojedinci i grupe se osjećaju zaštićeno, sigurno i slobodno jer nikad, niko i nigdje nije procesuiran zbog tako morbidnog raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje prema drugom i drugačijem, zbog veličanja genocida i najave nekog novog.

„Za sve su, ponavljam, odgovorne vlasti u Banjaluci. Njihova politika prešutno podstiče ekstremiste da čine to što čine. ’Samo nastavite, to se slaže s našom politikom’, to je implicitna, neizrečena poruka etno-režima koji danas, na slučaju Dragičević, te hapšenju i malteretiranju građana koji traže istinu i pravdu za Davida, pokazuje svu svoju zlovolju i totalitarnu prirodu južnoameričkog tipa. Međutim, odgovorna je i međunarodna zajednica, koja je dužna da reaguje na sve takve i slične događaje – ali ne reaguje. Zašto međunarodna zajendica šuti? Zašto zvanično Sarajevo šuti, ili žmiri na jedno oko? Šutnja i pasivnost Banjaluke samo su logičan nastavak svega toga”, zaključuje Bajtal.

Dodaje da, moralno i zakonski, nema niti može biti opravdanja za šutnju i inertnost svih odgovornih za uporno sistematsko provociranje i verbalno uznemiravanje bh. javnosti ovakvim i sličnim ispadima.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI