Evropska unija (EU) pozvala je sve političke aktere u Crnoj Gori da hitno preduzmu radnje kako bi osigurali funkcionisanje Ustavnog suda i poništili izmjene i dopune Zakona o predsjedniku.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero naglasila je da je od vitalnog značaja da svi u Crnoj Gori budu maksimalno uzdržani i uzdrže se od daljih provokativnih radnji.

Ona je konstatovala da je Crna Gora propustila još jednu priliku da imenuje članove Ustavnog suda i okonča institucionalnu krizu.

„Potpuno funkcionalan Ustavni sud sastavljen od kompetentnih članova je ključ da Crna Gora zaštiti osnovna prava svojih građana i da napreduje u evropskom putu“, poručila je ona u objavi na Twitteru.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država pozvala je na hitan povratak mirnom i konstruktivnom diskursu.

„Pozivamo sve crnogorske čelnike i građane na nastavak razgovora i pronalaženje mirnih rješenja za političke probleme“, napisali su oni na svom Twitter nalogu.

Građani koji su od jutros protestovali zbog ponovnog izglasavanja izmena Zakona o predsjedniku, razišli su se i ispred Skupštine je mirno nakon večerašnjih incidenata kada su demonstranti probili metalnu ogradu, a policija bacila suzavac pošto je zgrada skupštine zasuda bakljama i flašama.

Organizatori protesta su najavili da će se sutra blokirati saobraćajnice širom Crne Gore i veliki skup u subotu u Podgorici.

Izvor: N1

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime