Fadil Novalić i SNSD-ov biznismen Slobodan Stanković stavljeni na američku crnu listu

Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD danas je na “crnu listu” uvrstio dvije osobe i jednu kompaniju iz Bosne i Hercegovine.

Sankcije su uvedene premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću zbog potkopavanja demokratskih procesa.

“Današnjim mjerama još jednom se naglašava kako neki političari iz BiH podrivaju institucije zbog sopstvene i koristi privilegovanih mreža”, izjavio je Brian E. Nelson, podsekretar za borbu protiv terorizma i obavještajne finansijske poslove u Ministarstvu finansija SAD.  “I dalje ćemo djelovati protiv i pozivati na odgovornost lica koja destabiliziraju region, kao i lica koja ih podržavaju”.

Zvaničnik FBiH koji podriva demokratske procese

U svojstvu premijera Vlade FBiH, Fadil Novalić zloupotrijebio je lične podatke penzionera u korist svoje političke stranke u suprotnosti sa zakonima BiH.

“U sedmici pred izbore 2018. godine, Novalić je ove podatke, do kojih je došao zahvaljujući svom službenom položaju, iskoristio kako bi poslao pismo u kojem je naveo svoja postignuća i obećao povećanje penzija u zemlji u kojoj to pitanje ima posebnu političku težinu. Ova aktivnost predstavlja kršenje zakona BiH i odraz je šire, javno poznate metode korištenja ličnog političkog uticaja radi lične ili stranačke dobiti, što podriva demokratske procese u BiH”, navodi se u saopštenju Ambasade SAD u BiH.

Novalić je danas uvršten na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Privrednik povezan sa Miloradom Dodikom

Slobodan Stanković jedan je od najbogatijih ljudi u BiH i dugogodišnji je vlasnik kompanije Integral inženjering A.D. Laktaši (Integral), velike građevinske kompanije iz RS.

“Stanković i njegova kompanija povezivane su sa korupcijom u građevinskom sektoru u kojem su Integralu dodjeljivani neki od najvećih projekata u RS zahvaljujući bliskosti sa rukovodstvom RS. Veliki građevinski projekti često su dodjeljivani Stankoviću bez fer i otvorene konkurencije. Većina Stankovićevog bogatstva potiče iz javnih sredstava”, saopšteno je iz Ambasade SAD.

Slobodan Stanković, foto banjaluka.net

Iz ambasade podsjećaju da je Stanković također bivši vlasnik Alternativne televizije d.o.o. Banja Luka (ATV), “medijske kuće koja je ranije uvrštena na listu i koja je pod ličnom kontrolom korumpiranog člana tročlanog Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, kojeg su SAD također ranije uvrstile na listu, a čija secesionistička retorika i djelovanje povezani sa RS prijete stabilnosti i podrivaju DPA”.

“Kupovina i transformacija ATV pokazuju recipročnu prirodu Dodikovih korumpiranih odnosa jer Stankovićevo bogatstvo obezbjeđuje Dodiku bogatog i moćnog saveznika koji mu donosi političku korist”, kaže se u saopštenju.

Stanković se našao na crnoj listi “jer je u materijalnom smislu pomagao, sponzorisao, ili osiguravao finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku ili sredstva ili usluge direktno, ili kao potporu Dodiku”.

Kompanija Integral je takođe uvrštena na listu “jer je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovala ili se čini da je djelovala u ime Stankovića direktno ili indirektno”.

 

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI