FAVORIZOVANI ADVOKATI PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI: Za tri i po godine isplaćeno 18 miliona KM

Piše: Amra Brkić-Čekić

Samo za posljednje tri i po godine iz budžeta Bosne i Hercegovine, kantona i entiteta, advokatima i advokatskim kancelarijama isplaćeno je najmanje 18 miliona maraka na osnovu odbrane optuženih “po službenoj dužnosti”. Prema podacima koje je Inforadar prikupio od 22 suda u BiH, o trošku države, braneći prestupnike, najviše koristi je imalo desetak advokata koji su u samo jednoj godini zaradili više od 100.000 KM, na osnovu odbrane po službenoj dužnosti.

Basnoslovne cifre i klijenti

Među najplaćenijima je, već godinama, sarajevski advokat Omar Mehmedbašić koji je od Općinskog suda u Sarajevu prošle godine naplatio 251.433 KM. Godinu ranije, 2021. taj iznos je bio 302.233 KM. U istoj godini njegov kolega Zlatko Ibrišimović je naplatio 168.479 KM. Slijede ih Muhudin Kapo i Zijadić Selman koji su naplatili po 69.098 KM.

Prema podacima koje smo dobili iz sarajevskog Općinskog suda, od januara 2020. do augusta ove godine ova institucija je u ukupno 1.669 predmeta donijela rješenje o postavljanju branioca po službenoj dužnosti. Na ovo je prošle godine potrošeno 1.852.082 KM, a godinu ranije (2021.) 1.836.132 KM.

Basnoslovna cifra koju je ovaj sud u 2020. godini isplatio advokatu Mehmedbašiću iznosila je 352.717 KM. Za razliku od Mehmedbašića, pojedine njegove kolege su jedva, sa istim pravima i po istom osnovu, zaradili 280, 600 ili 800 maraka. Kantonalni sud u Sarajevu je Mehmedbašiću za tri godine (2020, 2021. i 2022. ) isplatio više od milion KM (1. 119. 462 KM). Slijede ga Zlatko Ibrišimović i Selman Zijadić (sa zaradom od 506.280 KM i 407. 302 KM).

Da li se radilo o klijentima sa kojima je ranije sarađivao, da li su ga izabrali po preporuci i čijoj, advokat Mehmedbašić nije želio govoriti.

– Ne želim davati izjave na tu temu, kratko je rekao Mehmedbašić.

Omar Mehmedbašić/ Foto: Avaz

Po zahtjevu i izboru osumnjičenih lica u predmetima pred Kantonalnim sudom u Sarajevu od januara 2020. do augusta ove godine imenovano je 188 advokata po službenoj dužnosti.

– U 2020. godini je isplaćeno 3.013.380 KM. Godinu poslije taj iznos je bio 1.866.465 KM, dok je 2022. isplaćeno 2.335.722 KM. Za prvih osam mjeseci ove godine je isplaćeno 1. 034. 433 KM, rečeno je u Kantonalnom sudu u Sarajevu za Inforadar.

Mnogo manje iznose advokatima je isplatio zenički Kantonalni sud, koji je za isti period, isplatio 842.511 KM. Na odbrane po službenoj dužnosti, Osnovni sud u Trebinju je dao 67.992, 42 KM. Ovaj je sud u 221 predmetu angažovao 11 advokata.

Goraždanski Općinski sud je, na sedam advokata (od 2020. do augusta ove godine) koliko ih je po istom osnovu bilo angažovano, isplatio 18.586,65 KM. U istom periodu, samo jednog advokata je angažovao Kantonalni sud u Goraždu, koji je na ime toga isplatio 3.685,50 KM.

U Općinskom sudu u Ljubuškom, od 2020. do augusta ove godine, angažovan je 21 advokat po službenoj dužnosti, rečeno nam je u ovoj instituciji gdje navode da “podatke o novčanim isplatama koje smo tražili nisu u mogućnosti dostaviti s obzirom da je stručna savjetnica za materijalno-financijske poslove Suda na bolovanju. Mole za razumijevanje te navode da će podatke dostaviti čim se steknu mogućnosti.

Predmeti po sistemskoj dodjeli

Advokat Savan Zec je od 2021. do augusta ove godine, braneći po službenoj dužnosti, zaradio tek oko 2.600 KM, kažu u Okružnom sudu u Prijedoru koji je u ovom periodu angažovao 26 branilaca po službenoj dužnosti.

Foto: Advokat Savan Zec

Osnovni sud u Mrkonjić Gradu je, u istom periodu, u 19 od 20 predmeta angažavao advokata po službenoj dužnosti, a u jednom slučaju je bila “sistemka dodjela”. U svim slučajevima stranke u postupku je zastupao jedan advokat, Mile Marčić, kažu u ovom sudu za Inforadar. Njemu je po tom osnovu isplaćeno više od 6.000 KM.

Okružni sud u Istočnom Sarajevu je za pomenuti period, angažovao ukupno 26 advokata, a ukupan iznos koji je do sada isplaćen je 454.082,34 KM. Dokument koji je u posjedu Inforadara, a koji nam je dostavio ovaj sud, govori da je advokatu Petku Pavloviću isplaćeno 88.991,45 KM, a slijede ga kolege Jovan Gotovac, Dario Kajiš i Bakir Hećimović.

Sve navedene naknade se plaćaju novcem poreskih obveznika, prema tarifama koje određuju advokatske komore, koje utvrđuju i liste advokata po službenoj dužnosti. Najviše novca donose odbrane na Sudu BiH, ali zbog većeg broja slučajeva, najveću zaradu advokati ostvaruju na lokalnim sudovima.

Prema advokatskoj tarifi FBiH za odbranu optuženog (učinitelja ili pravne osobe), zastupanje privatnog tužitelja ili oštećenog, advokatu pripada sljedeća nagrada:

a) pred sudijom pojedincem Općinskog suda – 300 KM

b) pred vijećem trojice Općinskog – 600 KM

c) pred Kantonalnim/županijskim sudom – 900 KM

e) pred vijećem Suda BIH – 1. 200 KM

Za odbranu optuženog i zastupanje oštećenog pred drugostepenim sudom, advokatu pripada sljedeća nagrada:

– na sjednici vijeća drugostepenog suda kao za odbranu pred prvostepenim sudom;

– na pretresu koji se vodi pred pred Kantonalnim / Županijskim sudom – 900 KM;

– na pretresu koji se vodi pred Vrhovnim sudom FBIH – 1.200 KM;

– na pretresu koji se vodi pred Sudom BiH – 1.200 KM

Zakon svima daje pravo da sami izaberu advokata po službenoj dužnosti kojeg plaćaju građani. Njihova imena se nalaze na listama koje formiraju advokatske komore. Osumnjičeni i optuženi se, prema zakonu, mogu braniti sami ili uzeti advokata koji će ih zastupati. Advokat mora biti uz klijenta kada se predlaže pritvor te ako su u pitanju: maloljetnik, nijema ili gluha osoba i osumnjičeni ili optuženi kojem prijeti dugotrajni zatvor. Između ostalog, advokata mogu dobiti i siromašni, odnosno oni “slabog imovinskog stanja”.

Veliki broj advokata sa kojima smo razgovarali kažu da se “unaprijed zna koji će advokat preuzeti odbranu”. Za to, kažu, nemaju dovoljno dokaza.

Predsjednika Advokatske komore Sarajevo Armina Mušiju i predsjednika Advokatske komore FBiH Bekira Gavrankapetanovića smo pitali da ima zloupotreba u izboru advokata od strane osumnjičenih, odnosno da li smatraju da se na njih utiče? Pitali smo ih i pojedinosti o tome šta je potrebno da bi se advokat našao na spiskovima sa kojih osumnjičeni/optuženi biraju advokata koji će ih zastupati, da li su iznosi koji im se isplaćuju odgovarajući…Pitali smo ih i još niz pojedinosti koji se odnose na predmetnu temu, ali niti jedan od njih nije odgovorio na njih.

Mušija je kazao da ćemo odgovor dobiti nakon što mu na mail stignu naša pitanja. I pored upućenog maila, zatim nekoliko poziva i poruka upućenih mu, odgovora nije bilo. Ostali smo uskraćeni i na odgovor advokata Gavrankapetanovića.

– Zahvaljujemo se na Vašem kontaktiranju. Advokat Bekir Gavrankapetanović je zauzet sa već unaprijed dogovorenim obavezama, te nažalost neće biti u mogućnosti odgovoriti na postavljena pitanja. Unaprijed hvala na razumjevanju, glasio je odgovor iz advokatskog ureda Gavrankapetanovića.

Foto: Bekir Gavrankapetanović

Senad Dupovac, advokat iz Sarajeva smatra da postoje zloupotrebe u slučajevima izbora advokata za zastupanje po službenoj dužnosti.

– Na primjer, imate migranta koji je napravio krivično djelo i koji ne govori naš jezik. Nakon što bude uhapšen za krivično djelo za koje je propisana kazna i za koje je obavezna odbrana po braniocu prosto je nevjerovatno da on izabere advokate koji su u tih deset top advokata. To je nemoguće čak i kad mu se predoči lista da baš on ucilja u advokata koji je najplaćeniji. Tu reputacija ne igra nikakvu ulogu. Kroz te banalne primjere se vidi da se nešto tu dešava. Postavlja se pitanje zašto pojedini vrhunski advokati koji su u Sarajevu i koji su, što se tiče struke, na vrhunskom nivou, nisu tu. Kroz to vidimo da i kvalitet i njihova referenca ne igra ulogu, kaže Dupovac.

Iako nema dokaza, Dupovac kaže da je “policija ta koja ima najveći uticaj na osumnjičene/optužene osobe u izboru advokata”.

– U smislu da kažu: “Uzmi njega, on ti je dobar. On će ti napraviti nagodbu pa ćeš brzo ići van”, tako da u tom kontekstu smatram da sudije tu nisu uključene. To su sve moje pretpostavke, ističe Dupovac.

Ono što je posebno interesantno jeste da besplatne advokate mogu dobiti i optuženi za milionske pronevjere i poreske utaje ako donesu potvrdu o slabom imovinskom stanju.

Prezentiranje dokaza sudu

– Moraju prezentirati dokaze za to. A vrlo je vjerovatno da je svu imovinu prebacio na suprugu, djecu, familiju…Tako da donese dokaz da na njegovo ime nema nikakve nekretnine. Donese ček od penzije od 500 KM ili sa biroa potvrdu da je nezaposlen i slično…i po tom dokumentima Sud reagira.

I njegov kolega Mirza Kovač smatra da su zloupotrebe u izboru advokata po službenoj dužnosti prisutne.

– Duži niz godina je kriminal na sceni po ovom pitanju. U Sarajevu postoji organizovana kriminalna grupa advokata koji su povezani sa policijom i ja sam na to ukazivao godinama. Predlagao sam i da se urade posebne istražne radnje što bi vrlo jednostavno bilo otkriveno. Institucije Kantona Sarajevo i Federacije BiH mogu na lak način razbiti ovu kriminalnu organizaciju i privesti ih pred lice pravde, kaže advokat Kovač koji smatra da su i određene sudije i tužitelji uključeni u sve, te da “forsiraju i predlažu osumnjičenim osobama kojeg advokata da uzme”.

Foto: Mirza Kovač

Kovač smatra da ovaj problem treba “hitno problematizirati” te da se, kroz zakonsku proceduru, dodjela advokata po službenoj dužnosti, mora promijeniti.

– Najbolje bi bilo da se predmeti dodjeljuju putem CMS sistema. Pa, ako treba, neka svaki advokat godišnje ima jedan predmet, ističe advokat Kovač.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI