Firma Dodiku bliskog biznismena godiinama koristila vodu bez dozvole, Vodovod sve ignorisao

Grand Trade godinama je nelegalno trošio vodu, uprave Vodovoda su sve ignorisale

Banjalučki Vodovod godinama je ignorisao činjenicu da je zgrada „Grand Trade“ u „Picinom parku“ u Banjaluci koristila vodu sa neprijavljenog vodomjera. Iako je neregularnost prilikom potrošnje vode i korištenja vodovodne mreže otkrivena, rukovodstvo Vodovoda godinama nije reagovalo. Pričinjena je šteta u iznosu od 25 000 maraka, piše Gerila.info.

Pojedinci su upozoravali tadašnje rukovodstvo Vodovoda, na čijem čelu su redom bili kadrovi SNSD-a, da „Grand Trade“ preduzeće u vlasništvu Mile Radišića, na nezakonit način koristi vodovodnu mrežu banjalučkog Vodovoda – ali niko nije reagovao zbog zajedničkih političkih veza Mile Radišića i tadašnjeg rukovodstva Vodovoda, tvrde izvori Gerila info.
Mile Radišić jedan je od kumova lidera SNSD-a, Milorada Dodika.

Grand Trade je, koristeći neprijavljen vodomjer, napravio štetu banjalučkom Vodovodu u iznosu od 25 000 maraka.

Sve su, tvrde naši izvori, znala sva tri posljednja direktora Vodovoda, koji su i članovi SNSD-a, ali nije bilo nikakve reakcije.

U međuvremenu je, nakon posljednjih lokalnih izbora, nakon promjene vlasti u Banjaluci došlo i do promjene rukovodstva u Vodovodu i SNSD je izgubio decenijsku kontrolu u tom preduzeću.

Iz Vodovoda Banjaluka priznali su, nakon naših pitanja, da je utvrđeno da je „Grand Trade“ nelegalno imao priključak na vodovodnu mrežu. Oni, u odgovoru za Gerila info, tvrde da su nepravilnosti uočili u aprilu ove godine.

„Dana 20.4.2022. godine u sklopu naših redovnih aktivnosti na intezivnim kontrolama i otkrivanju nelegalne potrošnje kako kod pravnih tako i kod fizičkih lica na našem konzumnom području utvrdili smo da je pravno lice Grand Trade koristilo vodu preko priključka Vodovoda Banjaluka u ulici Vuka Karadžića broj 2. Stanje zatečeno na vodomjeru naknadno smo fakturisali pomenutom pravnom licu i u vezi s tim smo zaključili poravnanje na način da Grand Trade dug izmiri u četiri rate“, odgovorili su nam iz banjalučkog Vodovoda.

Sve traje godinama i za priključak „Grand Trade“ znali su prethodni direktori Vodovoda jer su na vrijeme obaviješteni o stanju na terenu, tvrde naši izvori.

U Vodovodu objašnjavaju da je Grand Trade većinu duga izmirio prilikom potpisivanja poravnanja a da će izmirenjem cjelokupnog duga ovo preduzeće u vlasništvu Dodikovog kuma u potpunosti obeštetiti ovo preduzeće.

Iz banjalučke gradske uprave nisu željeli da komentarišu navode o nelegalnom korištenju vodovovodne mreže od strane Grand Trade navodeći da su pitanja u vezi s tim u nadležnosti Vodovoda Banjaluka.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, kratko je, za Gerila info rekao da nije upoznat sa konkretnim slučajem ali je reko i da svakako podržava da bilo kakve nelegalne radnje na štetu Vodovoda ili bilo kojeg drugog gradskog javnog preduzeća budu spriječene i sankcionisane.

Iz preduzeća „Grand Trade“ nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa saznanjima da su se nelegalno spojili na vodomjer u ulici Vuka Karadžića broj 2.

Odbornik SDS-a u banjalučkoj gradskoj skupštini, Aleksandar Petković, za Gerila info kaže da problem koji je uočen kada je u pitanju korištenje vodovodne mreže od strane „Grand Trade“ nije neuobičajen niti usamljen kada je u pitanju odnos pojedinih „poznatih“ biznismena sa javnim gradskim i republičkim preduzećima ili institucijama.

„To je problem koji nije samo vezan za Vodovod, mnogo veće brutalnosti su se dešavale i dešavaju se u Elektroprivredi gdje su milioni maraka otišli u džepove onih koji su blizu vlasti, otpisanih dugova, raznih neovlaštenih potrošnji koje su minimalnim kaznama ili uopšte nisu kažnjeni. Jedan od primjera je i Ekvator kompanija koja je u bliskoj prošlosti sa budžeta grada skinuta sredstva od dva miliona maraka, a otpisani su im milionski iznosi za električnu energiju zbog neblagovremenih tužbi ciljano i smišljeno. Ovo je samo jedan od primjera od mnogobrojnih na koji su način izvučeni milionski iznosi, a tako je rađeno u svim segmentima javnih dobara što aplicira da su samo od tih stavki mnogi problemi boračke populacije, penzionera i svih drugih mogli biti riješeni, a u lokalnim zajednicama već odavno riješeni problemi vodosnabdijevanja našeg stanovništva. Neovlaštena potrošnja ne samo što podliježe novčanim kaznama, već podliježe i krivičničnoj odgovornosti koja je propisana zatvorskom kaznom a što se nije dešavalo. Svako ko naslijedi ovakve stvari, ma koliko bio dobar menadžment, treba mnogo vremena da se sve to dovede u normalne tokove“, kaže Petković za Gerila info.

Gerila info, na ovu temu, nije uspjela da dobije komentar bivšeg direktora banjalučkog Vodovoda, Zorana Popovića. Popović je, inače, i odbornik SNSD-a u banjalučkoj gradskoj skupštini.

Mile Radišić i njegovo preduzeće „Grand Trade, javnosti u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini postali su poznati kada je u centru Banjaluke ta firma, prije deset godina, počela izgradnju ogromnog stambeno poslovnog kompleksa. Tada su, protiv izgradnje na zelenoj javnoj površini ali i uzurpacije životnog prostora banjalučke porodice Vulić, mjesecima protestovali brojni građani i aktivisti.

Izvor: Gerila

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI