Francuski L’Express: Putin u Beogradu kao superstar

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u Srbiji, ruskom savezniku na Balkanu, bit će dočekan kao “superstar”, piše francuski L’Express.

Osim povijesne veze s “velikim pravoslavnim slavenskim bratom”, entuzijazam Srbije ima veze i sa podrškom Moskve kada je u pitanju Kosovo, čiju nezavisnost Srbi ne prihvaćaju, navodi list.

Topli beogradski doček neće sakriti nedavne “neuspjehe” Rusije na Balkanu, dodaje L’Express i podsjeća da Moskva nije mogla spriječiti pristupanje Crne Gore u NATO 2017, kao i da je na tom putu danas Makedonija.

Ukoliko se to dogodi, sve zemlje sa kojima Srbija graniči bit će članice NATO-a, osim BiH. Veto za članstvo te zemlje u NATO ulaže Republika Srpska, piše L’Express i dodaje da će se Putin danas u Beogradu sastati i s Miloradom Dodikom, srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH.

Maksim Samorikov, stručnjak za rusku vanjsku politiku i odnose s Balkanom, smatra da je posjeta važnija za Srbiju nego za Rusiju.

“Balkan kao takav je malo važan” u očima Moskve i “nije prioritet ruske vanjske politike”, rekao je Samorikov.

Vladimir Putin dolazi zbog “političkog prestiža” i da bi pokazao kako “postoji ruski utjecaj u svim dijelovima svijeta”, dodaje ruski analitičar. Prema njegovom mišljenju, Rusija se neće boriti kako bi zadržala glavnu ulogu na Balkanu.

Izvor: Beta

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI