Gerila saznaje: U Banjaluci priveden novinar Nikola Morača, oduzet mu telefon

Gerila info saznaje da je danas u Banjaluci priveden i saslušavan novinar Nikola Morača. Njemu je, potvrđeno je za Gerila info, oduzet mobilni telefon s čim se, saznajemo, složila tužilac Gordana Mijatović.

Nikola Morača novinar je banjalučke redakcije Blica a prema informacijama Gerila info priveden je na saslušanje na okolnosti tekstova koje je objavljivao u prethodnih nekoliko dana u ovim dnevnim novinama a tiču se hapšenja koja su se desila u prethodnih nekoliko dana.

Morača je nedostupan, a saznajemo da mu je uz dozvolu tužiteljke Gordane Mijatović oduzet mobilni telefon.

U banjalučkoj Policijskoj upravi ovu informaciju nisu ni potvrdili ni demantovali.

Ja vam u ovom trenutku mogu samo reći da se za sve obratite Okružnom tužilaštvu“, rekla nam je portparol banjalučke Policijske uprave Milena Stojanović.

Kontaktirali smo OJT Banjaluka i obećano nam je da ćemo nakon provjera sa predmetnim tužiocem dobiti više informacija. Naknadno su nas obavijestili da u ovoj fazi postupka ne mogu iznositi nikakve informacije.

OJT i policija terete Moraču, saznajemo, da je otkrio detalje iz istrage u vezi tekstova koji je objavio a u vezi silovanja djevojčice u Banjaluci. Od njega je traženo da oda svoje izvore što je on odbio. Zaprijećeno mu je, u suprotnom da će biti optužen. Telefon mu je deponovan.

Morača za UNAworld kaže da je pozvan na informativni razgovor, na koji se uredno odazvao.

“Sinoć sam dobio informaciju da me dvojica inspektora traže na svim mogućim adresama, osim na onoj na kojoj živim 20 godina. Čim sam to saznao pozvao sam Operativno dežurstvo PU Banjaluka i rekao im da sam kod kuće, te ostavio broj telefona na koji mogu da me kontaktiraju”, priča Morača.

On kaže da je jutros dobio poziv na informativni razgovor na koji je otišao u pratnji advokata Svetozara Bajića, koji zastupa “EuroBlic”.

“Došli smo u kancelariju na četvrtom spratu i to je izgledalo kao ugodno čavrljanje sve do momenta kada su policijski službenici od mene tražili da otkrijem ko mi je bio izvor informacija iz teksta koji sam objavio u vezi sa navodnim silovanjem u Banjaluci. Naravno, odbio sam da otkrijem ko je izvor. Onda mi je saopšteno da ću, ukoliko otkrijem izvor, imati status svjedoka. Ponovo sam odbio i onda sam dobio status osumnjičenog”, rekao je Morača.

Pojašnjava da je potom saslušan u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo povreda tajnosti postupka.

“Ispitivali su me o tekstu i pitali nešto u stilu zašto sam otkrio identitet žrtve, iako u tekstu ni inicijali žrtve nisu objavljeni. Navedeni su inicijali osumnjičenog, što je saopštilo i Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci. Zanimalo ih je šta je povod za pisanje tog teksta? Objasnio sam da je povod bilo to što je tužilaštvo saopštilo da je za osumnjičenog za silovanje tražilo mjere zabrane, a ne pritvor, pa je bilo logično da ispitamo da li se radi o nekoj opasnoj osobi budući da je pušten na slobodu”, rekao je Morača, napominjući da su istražioci “povezivali” njegov tekst sa tekstovima drugih medija, kao i navode sa društvenih mreža što se njemu kao autoru teksta nikako ne može spočitavati.

Nakon toga policijski službenici su mu oduzeli mobilni telefon, što je formalno evidentirano kao dobrovoljna predaja, jer bi u suprotnom Morača u policiji morao da ostane još najmanje pet sati dok bi istražioci eventualno dobili naredbu suda.

“Telefon je tražen uz suglasnost tužioca Gordane Mijatović, pod izgovorom “da vide s kim ja to kontaktiram”. Advokat mi je rekao da ću, ako ne potpišem dobrovoljnu predaju telefona, mnogo duže morati ostati u policiji i na njegov prijedlog sam pristao da predam telefon koji je deponovan u Osnovni sud”, ističe Morača, napominjući da je morao da ide po dijete u vrtić.

Osim, Morače na informativni razgovor u PU Banjaluka danas su pozvani odgovorni urednik “EuroBlica” Siniša Trkulja, direktor razvoja i izvršni urednik portala “SrpskaInfo” Boris Lakić, kao i novinar “Glasa Srpske” Nebojša Tomašević, koji je ispitan kao svjedok u vezi sa objavom inicijala žrtve, koje je saopštio Osnovni sud u Banjaluci.

U međuvremenu Klub novinara Banjaluka je objavio saopštenje u kome traži hitno izjašnjenje MUP-a Republike Srpske i nadležnog tužioca zbog načina na koji je novinar Euroblica i Srpskainfo Nikola Morača saslušan.

“Novinar nije dužan da otkrije izvor informacija i svaki pokušaj iznude te informacije od novinara može da se smatra udarom na medijske slobode. Posebno zabrinjava činjenica da mu je oduzet telefon, što može ugrozi i privatnost novinara, ali i izvora”, navodi se u saopštenju Kluba novinara.

Morača je poznat kao banjalučki novinar koji se bavi škakljivim temama, pravosuđem i istragama policije i tužilaštava.

Izvor: gerila.info

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI