GRAĐANSKI SAVEZ BiH: Milorad Dodik je najveći poznati jednoćelijski organizam

Građanski savez oglasio se saopćenjem za javnost u kojem navode kako smatraju da su “izjave Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a da je pozivanje na molitvu sa džamija ‘arlaukanje’ otvoreni poziv na nasilje i novi rat”.

“Koalicija, tačnije osovina zla Milorad Dodik-Dragan Čović neće, kao što vidimo, prezati ni od toga da krene stopama Radovana Karadžića i Mate Bobana u namjeri da izazovu raspad Bosne i Hercegovine. Izjava Milorada Dodika da su oni koji muslimanske vjernike pozivaju na molitvu, kao i oni koji se tom pozivu odazivaju zapravo životinje – jer, životinje arlauču, a ne ljudi – nije samo karadžićevski tip dehumanizacije više od polovine stanovništva BiH, nego pokazuje da u njegovom slučaju imamo posla sa najvećim poznatim jednoćelijskim organizmom”, navedeno je u saopćenju.

Dalje zaključuju kako je Dodik “pod nosom vladajuće većine od režimske policije formirao paralelne oružane snage”

“Jedan od dvojice njegovih glavnih ideologa, Rajko Vasić, otvoreno prijeti novim genocidom. Državne institucije, koje su imale smisla kada su osnovane su sada pod kontrolom koalicije Čović-Dodik, što se vidi i iz odbijanja glavne tužiteljice BiH, Gordane Tadić da naredi istragu protiv Vasića zbog krivičnog djela izazivanja nacionalne i vjerske mržnje. Mi u GS-u smo učinili sve što smo mogli da spriječimo ostvarivanje punog potencijala koalicije Čović-Dodik nakon izbora u oktobru i stoga pozivamo probosanske stranke i njihova rukovodstva da shvate da imamo posla sa najozbiljnijim udarom na državu od 1992. godine. Svrha savezništva Čović i Dodik, kako se to pokazalo i jučer u parlamentu FBiH, je svođenje građanske većine u BiH na podjarmljenu robovsku kastu. Suština njihovog plana B je genocidna. Stoga, još jednom i ovim putem pozivamo na nastavak procedure za usvajanje Zakona o izbornim jedinicama, nakon smjene Dodikovog Drage Puzigaće. Alternativa Zakonu o izbornim jedinicama je haos i nasilje”, piše u saopćenju.

U ironilčnom tonu dodaju kako su također “zahvalni i predstavnicima međunarodne zajednice na šutnji nakon posljednjih Dodikovih izjava”.

“Njihova šutnja govori mnogo rječitije od nas ono što tvrdimo sve vrijeme: da nam niko neće pomoći ako ne pomognemo sami sebi. Dodik, koji muslimane u BiH otvoreno, na televiziji, proglašava životinjama će koliko sutra opet biti rado viđen sagovornik raznih vigemarka i incka u ovoj zemlji. Jer, principi liberalne demokratije za EU prestaju tamo gdje počinje muslimanska većina. Nema nikakve potrebe da tu lekciju učimo dva puta. Naučili smo je devedesetih. I zato ne smijemo dopustiti njeno ponavljanje. Jer je nećemo preživjeti, kao što nam to Milorad Dodik jasno i otvoreno poručuje”, zaključuje GS BiH u saopćenju za javnost.

 

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI