Guterres: Svijetu je potreban kompromis

– U svačijem je interesu da se postigne globalni kompromis, izjavio je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Guterres je to kazao na konferenciji za novinare održanoj uoči sedmice na visokom nivou 78. zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

Počevši od 18. septembra, svjetski čelnici i delegati okupit će se u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku kako bi učestvovali u nizu sastanaka i dešavanja na visokom nivou.

– Moj apel svjetskim liderima bit će jasan. Ovo nije vrijeme za prkošnje ili pozicioniranje. Ovo nije vrijeme za ravnodušnost ili neodlučnost. Ovo je vrijeme da se okupimo za stvarna, praktična rješenja. Vrijeme je za kompromis za bolje sutra – naglasio je Guterres.

“Politika je kompromis. Diplomatija je kompromis. Efikasno vodstvo je kompromis – dodao je.

Sedmica na visokom nivou jedinstven je trenutak svake godine za čelnike iz svih krajeva svijeta da ne samo da procjene stanje u svijetu, nego i da deluju za opće dobro, kaže on, ističući da je “akcija ono što je svijetu sada potrebno.”

– Svjetski čelnici se okupljaju u vrijeme kada se čovječanstvo suočava s ogromnim izazovima, od pogoršanja klimatske vanredne situacije do eskalacije sukoba, globalne krize troškova života, rastućih nejednakosti i dramatičnih tehnoloških poremećaja – rekao je Guterres.

Ljudi traže od svojih čelnika izlaz iz te zbrke. Ipak, suočeni sa svim tim i novim geopolitičkim podjelama, one podrivaju našu sposobnost da odgovorimo – kazao je on.

Nastaje multipolarni svijet. Dok multipolarnost može biti faktor ravnoteže, ona također može dovesti do jačanja napetosti, fragmentacije i još goreg, napomenuo je Guterres.

– U vrijeme kada su naši izazovi povezaniji nego ikada, ishod igre s nultom sumom jeste, međutim, da svi dobiju nulu – kazao je.

Čelnik UN-a izjavio je novinarima da, iako postoje podjele, različiti interesi, različite vizije i različite kulture, svijetu je potreban kompromis.

– Ako želimo budućnost mira i prosperiteta zasnovanu na jednakosti i solidarnosti, čelnici imaju posebnu odgovornost da postignu kompromis u dizajniranju naše zajedničke budućnosti za naše zajedničko dobro. Iduća sedmica ovdje u New Yorku dobro je mjesto za početak – rekao je Guterres, prenosi Xinhua.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI