HLADNA SINDIKALNA ZIMA U HERCEGOVINI: Nova vlast naslijedila (pra)stare probleme

Piše: A.D.

Sindikati u Hercegovini ne miruju. Kraj prošle godine bio je buran, za neke sretan, za neke malo manje, pa je pravda tražena i na ulicama s transparentima i pištaljkama. Aktualna vlast naslijedila je gomilu problema, a prvi gorući je uspješno riješen. Potpisan je Kolektivni ugovor sa sindikatima koji okupljaju medicinske radnike, i to nakon trakavice koja je trajala mjesecima, uglavnom krivicom prethodne vlasti.

– Iskreno, sumnjam da bi prošla vlast riješila naš problem. Istina, oni su bili krenuli pregovarati, ali je sve bilo sporo i tromo. U posljednji trenutak su ispunjeni uvjeti. Namučili smo se. S ministrom Goranom Opsenicom je sve bilo otežano. I dalje ga smatramo najgorim ministrom koga smo imali, i to će tako i ostati, kaže za Inforadar predsjednik Sindikata zaposlenih u sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Ivica Anić.

Iskoristio je priliku i zahvalio novoj vladi predvođenom premijerkom Marijom Buhač.

– S njima je priča drugačija. Prvi put smo imali iskrenog sugovornika i sve sukladno zakonima. Sva obećanja i interne dogovore aktualni ministar je ispunio.  Vlada se drži legislative. Ide se k tome, sasvim sigurno. Mi nismo tražili ništa što je suprotno zakonu, a ranije smo zavlačeni, pa smo išli s tužbama, prosvjedima i štrajkovima, kaže on.

Istovremeno su najbučniji sindikati prosvjetara. Oni su koncem 2023. izlazili na ulicu, nezadovoljni prije svega jer su im zahtjevi ostali u sjeni medicinara. Upozoravaju kako je osnovica za oktobar 2023. pala ispod 50 posto prosječne plate na nivou FBiH, što smatraju direktnim kršenjem kolektivnih ugovora budžetskih korisnika koji propisuju da osnovica ne može biti manja od 50 posto, te da može biti u rasponu od 50-70 posto. Traže povećanje od 15 posto na osnovicu za platu za ovu godinu.

– Nema ništa novo od tada. Prije nekoliko dana smo se oglasili saopštenjem, ali povratnog “habera“ nema. Vlast se očito uspavala. Naši naredni koraci će biti poznati u narednoj sedmici. Tada ćemo se sastati na nivou povjerenika i odlučiti kako dalje. Članstvo se pita samo jedno: “Kako to da medicinari mogu odmah dobiti povećanje od 30 posto, a mi ništa?“I iskreno sumnjam u sposobnost nove vlasti. Nisam optimističan. Vidite, imamo još problema. Recimo konkurse koji se raspisuju za zaposlenja na određeno vrijeme. Ove godine u prosvjeti nismo imali nijedan konkurs za zaposlenje na neodređeno vrijeme. I to je gledajući ovaj segment bila najgora godina za nas. Mnogo radnika koji su imali punu normu je otišlo u penziju, trebamo nove ljude, ali vlast nema sluha. Ostaje da razgovaramo na nivou sindikata i vidimo šta možemo. To mogu biti protesti, štrajkovi ili treći koraci, vidjet ćemo, kaže predsjednik Sindikata srednjih škola HNK Josip Milić.

Uz sindikate prosvjetara prije nekoliko mjeseci bili su i policijski službenici, koji su se u međuvremenu “izmaknuli“. Oni su odbili biti učesnici protestne šetnje 18. decembra, na kojoj su osim članstva sindikata koji okupljaju prosvjetare učestvovali i sindikalisti državnih službenika i namještenika. Potez policije u drugim granskim sindikatima nije naišao na odobravanje, međutim i oni su ostali dosljedni.

Uvažili smo molbu vlasti koja je zatražila vremena i prostora da detaljno sagleda stvari koje je zatekla. Prije nekoliko dana sam kontaktirao ministra i zagovarao sasatnak oko nastavka pregovora. Želimo još jednom u miru sagledati situaciju. Obećao je da će kontaktirati premijerku, a zatim i dogovoriti datum, ističe predsjednik Sindikata policije HNK Nail Balić.

Saznajemo kako su sindikati prosvjetnih radnika s prošlom vladom predvođenom Nevenkom Hercegom imali samo interni dogovor koji je propao s konstituiranjem nove vlasti. Na štrajk se ne odlučuju jer još nije istekao njihov kolektivni ugovor. I bez sumnje, ako bi se i njima u ovom trenutku udovoljilo, povećanje bi automatizmom zatražili svi ostali sindikati koji okupljaju budžetske korisnike. Vlada se istovremeno striktno drži zakona.

Premijerka Marija Buhač je pozivala na razumijevanje, jer je Vlada kojom predsjedava konstituisana u vrijeme štrajka zdravstvenih radnika i izradie rebalansa budžeta.

– Ključna je informacija da nismo bili usmjereni na budžet, nijedan budžetski korisnik ne bi dobio platu. U tom kontekstu smo tražili razumijevanje. S druge strane željeli smo napraviti kristalno čistu situaciju vezano za budžet i za stanje finansija. Tako bismo razriješili zabludu u koju su dovedeni sindikalni predstavnici i cjelokupna javnost, a u kojoj smo bili prije nego smo došli u pozicije i dok nismo napravili cjelokupnu financijsku analizu, rekla je Buhač.

Ministar finansija Adil Šuta u nedavnom javnom istupu napomenuo je kako je Federalna vlada najavila reforme koje se tiču dohotka i doprinosa, te sa sa svim tim ulazi ozbiljno u priču, da se sistematično pristupa i želi riješiti ono što novu vlast u HNK očekuje u narednom periodu.

Ukoliko se uskoro ne odgovori zahtjevima radnika protesti sindikalista u Hercegovini će postati redovna pojava.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI