HNS pokrenuo inicijativu da BiH prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela: Svjesni smo da će se bošnjačka politika ovome suprostaviti

Ukoliko ova inicijativa ne bude usvojena u državnim institucijama HNS će samostalno sa svojom deklaracijom priznati Jeruzalem kao glavni grad Izraela

Hrvatski narodni sabor pokrenut će službenu inicijativu da Bosna i Hercegovina prizna Jeruzalem kao glavni grad Države Izrael.

Inicijativa o priznanju Jeruzalema pokrenuta je u sedmici tokom koje je izraelska ambasada za BiH čije je sjedište u Tirani podržalo hrvatske prijedloge izbornog zakona.

„To je minimum koji možemo učiniti kako bi smo se zahvalili našim prijateljima u Izraelu za izravnu potporu koju su dali nastojanjima demokratskih snaga u BiH da svaki narod ili zajednica bez obzira na svoju brojnost ima pravo samostalno odlučiti tko će biti njihovi legitimni predstavnici“, ističe sugovornik Hrvatskog medijskog servisa.

Inicijativa će biti proslijeđena u nadležne državne institucije.

„Svjesni smo da će se bošnjačka politika ovome suprostaviti s obzirom na potporu koju daje palestinskoj strani i s obzirom na današnju uvrijedljivu izjavu Bakira Izetbegovića o Izraelu, no mislim da je to naša moralna obveza. Pretpostavljam da bi srpska politika trebala podržati ovaj naš prijedlog“, istaknuo je izvor HMS-a.

On nadalje ističe kako je u političkom Sarajevu izražena antisemitska i anticionistička atmosfera te da bi s ovom inicijativom takve negativne pojave trebalo iskorjenjivati bez obzira gdje se pojavljuju.

„Ova inicijativa nije usmjerena ni protiv koga nego je izraz priznavanja bogatstva različitosti koje postoje u Izraelu bez obzira je li riječ o židovima, muslimanima ili kršćanima. Mislimo da se pod zaštitom Države Izrael kao jedine demokratske države u tom dijelu svijeta svi mogu komotno osjećati u njezinom glavnom gradu”.

Ukoliko ova inicijativa ne bude usvojena u državnim institucijama HNS će samostalno sa svojom deklaracijom priznati Jeruzalem kao glavni grad Države Izrael.

Izvor: oslobodjenje.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI