Hrvatska put BiH u NATO želi da uslovi izmjenama Izbornog zakona

Diplomatska ofanziva državnog vrha Republike Hrvatske o nužnosti promjene Izbornog zakona BiH se nastavlja, navodi zagrebački Večenji list da zaključuje kako je “potreba da svaki narod bira svoje legitimne predstavnike izašla je iz okvira Evropske unije i Evrope”.
Dalje navode da je za saborski zastupnik Miroslav Tuđman, inače sin Franje Tuđmana, potvrdio kako je ovo bila “jedna od glavnih tema sastanka hrvatskih zvaničnika i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji je nedavno održan u Zagrebu”.
Tuđman je za Večernji list potvrdio da su zvaničnici Hrvatske zatražili da i NATO pozove BiH “na rješavanje pitanja jednakopravnosti konstitutivnih naroda”, a kako bi naša država mogla da nastavi euroatlanske integracije, što zvuči kao svojevrsna ucjena. Tuđman je dodao kako, navodno, “NATO ozbiljno prati situaciju i da će ovo pitanje ostati stalna tema dok se ne riješi na zadovoljavajući način”.
Još je dodao kako je rečeno da će “kroz pitanje kontrole ilegalnih migranata” ova najveća vojna organizacija na svijetu vidjeti kako funkcioniraju bh. institucije i kolika je njihova snaga.

(Inforadar/Večernji list)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI