„INFORADAR“ SAZNAJE: Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu „respiratori“

U toku od mjesec dana optuženi će se izjasniti o krivnji, nakon čega će se pristupiti izvođenju dokaza, odnosno početku suđenja pred Vijećem trojice sudija Suda BiH

Sud Bosne i Hercegovine danas je u punom kapacitetu potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH protiv Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića, Jelke Miličević, kao i pravnog lica “F.H Srebrena malina” u predmetu “respiratori”, saznaje Inforadar.

Kako je potvrđeno našem portalu, Novalić, premijer Federacije BiH, Solak, suspendirani direktor Civilne zaštite FBiH i Hodžić, vlasnik firme Srebrna malina, optuženi su za “udruživanje radi činjenja krivičnih djela”, te za zloupotrebu položaja i ovlasti, pranje novca, krivotvorenje službene isprave te primanje dara ili drugih oblika koristi.

Federalna ministrica finansija Jelka Miličević, koja je naknadnom istragom uvrštena u optužnicu kao supotpisnica netransparentne i sporne nabavke respiratora, plaćenih oko 10,5 miliona KM, optužena je po jednoj tački, za zloupotrebu položaja i ovlasti.

Istovremeno Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, izostavljen iz optužnice, ali on ostaje u istrazi.

U toku od mjesec dana optuženi će se izjasniti o krivnji, nakon čega će se pristupiti izvođenju dokaza, odnosno početku suđenja pred Vijećem trojice sudija Suda BiH.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI