INTERVJU EDIN FORTO: Patriotsko mjesto koje je SDA uzurpirala zauzeće stranke koje su podržale Bećirovića

Kada je riječ o odluci visokog predstavnika, nismo zadovoljni načinom donošenja, ni njenim sadržajem. Ključna pitanje su: na koji je to tačno način zaštiti bilo čije kolektivne interese; šta tačno misli kad kaže da je ovim implementirana presuda Ljubić; zašto nije implementirana i presuda Sejdić-Finci. Neka objasni i kako su to onemogućeni mehanizmi blokade

Izvjesno je da se Stranka demokratske akcije (SDA) može izbjeći prilikom formiranja vlasti i to ćemo učiniti, kaže u intervjuu za Inforadar predsjednik Naše stranke i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

“Svaku nacionalnu stranku, pogotovo one koje su prethodnih decenija bile vlast, izbjeći ćemo gdje god budemo mogli”, ističe Forto.

Kaže kako je HDZ, ako bude u vlasti, stvar nužnosti, nikakvog koaliranja, te da niko u vlast neće moći da uđe bezuslovno, te podsjeća kako je trojka je u Kantonu Sarajevo napravila model koaliranja s jasnim programom, mjerama za provedbu čiji su ciljevi i rokovi izvedbe jasno definirani i građani to mogu pratiti. Predsjednik Naše stranke dodaje da nisu zadovoljni načinom donošenja odluke o izmjenama Izbornog zakona koju je donio visoki predstavnik u BiH, ali ni njenim sadržajem.

“Ključna pitanja su: na koji je to tačno način zaštitio bilo čije kolektivne interese; šta tačno misli kad kaže da je ovim implementirana presuda Ljubić; zašto nije implementirana i presuda Sejdić-Finci, jer očito je da Ostali u Domu naroda ostaju s manje prava”, naglašava Forto.

Evropska komisija preporučila je kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu (BiH) uz osam uslova. Može li to prema vašem mišljenju doprinijeti da se vlast u BiH nakon oktobarskih izbora brže konstituiše i da se počne raditi na ispunjavanju tih uslova?

FORTO: Preporuka za kandidatski status je data upravo u cilju motivacije ubrzanog kretanja ka Evropskoj uniji. Što se tiče Naše stranke, mi nismo imali nikakav problem ni sa ispunjavanjem 14 uslova. Predlagali smo antikorupcione zakone, upravo ove koji su i sada uslov za kandidatski status. Ti zakoni su bili usvojeni u Predstavničkom domu Parlamentrne skupštine BiH, ali su oboreni na Domu naroda. Kome su smetali tada – smetat će mu i sada, jer usvajanje tih zakona za mnoge znači prestanak javnog djelovanja, a za neke vjerovatno i zatvor. Naravno, oboriti te zakone na Domu naroda je bilo moguće jer je SDA omogućila SNSD-u i HDZ-u BiH kontrolni mehanizam, što mi nikad nećemo dopustiti, i vjerujem da će ovog puta stvari ići brže.

Koga vidite kao snage koje bi mogle da ono što je zadato od Evropske komisije pretvore u djelo u što kraćem vremenu? 

FORTO: Vidim snage opozicije predvođene trojkom, i vjerujem da opozicija iz Republike Srpske (RS) ima potencijal, volju i želju kad je u pitanju borba protiv korupcije.

Forto: Antikorupcijski zakoni oboreni su na Domu naroda. Kome su smetali tada – smetat će mu i sada, jer usvajanje tih zakona za mnoge znači prestanak javnog djelovanja, a za neke vjerovatno i zatvor

Mnogo se govori o koalicijama, na državnom, entitetskom i kantonalnim nivoima. S kim Naša stranka neće u koaliciju, odnosno koja je to za vas crvena linija?

FORTO: U ovom trenutku je izvjesno da se SDA može izbjeći prilikom formiranja vlasti i to ćemo učiniti. Svaku nacionalnu stranku, pogotovo one koje su prethodnih decenija bile vlast, izbjeći ćemo gdje god budemo mogli. Ako s nekom budemo morali formirati vlast, učinit ćemo to isključivo pod našim uslovima.

Nakon sastanka predstavnika opozicije rečeno je da je HDZ neizbježan u konstituisanju vlasti u Federaciji BiH. Kakav je vaš stav o tome – i šta takvom odlukom dobijaju građani koji su se na izborima opredijelili za nenacionalne stranke?

FORTO: Građanke i građani koji ne žele nacionalne stranke konačno će u vlasti imati svoje predstavnike. Imat će priliku da vide kako izgleda borba za njihove interese. Vratit ćemo im nadu i vjeru u to da može biti bolje. Ako je neko neizbježan, kao što kažete, to ne znači da je i bezuslovan. Mi ćemo znati kako raditi za dobrobit građana. Žalosna je navika, koja je opravdano stvorena, a prisutna je i kod novinara i kod građana i kod političara, da pitaju ko će biti u vlasti i na kojim pozicijama, a ne kako uduplati minimalnu penziju ili stvoriti energetsku stabilnost. Upravo tu paradigmu Naša stranka želi da promijeni. Dobro bi bilo da u vremenu formiranja vlasti političari dobijaju upravo takva pitanja te da se na osnovu njihovih odgovora procjenjuje njihova kvaliteta i koalicioni potencijal.

Stiče se dojam da je u ovom trenutku većini političkih partija cilj da u vlasti u Federaciji BiH ne bude SDA. Zašto mislite da, nakon što su 30 godina to uspješno radili, ponovo neće koalirati sa HDZ-om?

FORTO: Nema sumnje da bi oni to htjeli. Pitanje je da li će moći. Trenutno, po svemu sudeći, neće. Mjesto borbe za Bosnu i Hercegovinu, patriotsko mjesto u vlasti, oni su uzurpirali. To mjesto zauzet će stranke koje su pružile podršku Denisu Bećiroviću u kandidaturi za člana Predsjedništva BiH.

Gdje u tom svjetlu vidite Demokratsku frontu (DF), je li moguće bez njih formirati vlast u Federaciji BiH? 

FORTO: Pitanje je još uvijek gdje Demokratska fronta vidi sebe.

Također, nakon tog sastanka najavljeno je da ćete razgovarati sa OHR-om na kojem će biti insistirano precizno objašnjenje odluke visokog predstavnika kada je u pitanju Dom naroda. Šta konkretno očekujete od ovih sastanaka i koliko se ta očekivanja mogu kositi sa onim što traži HDZ, budući da se najavljuju moguće koalicije sa ovom strankom.

FORTO: Nismo zadovoljni načinom donošenja odluke ni njenim sadržajem. Ključna pitanje su: na koji je to tačno način zaštitio bilo čije kolektivne interese; šta tačno misli kad kaže da je ovim implementirana presuda Ljubić; zašto nije implementirana i presuda Sejdić-Finci, jer očito je da Ostali u Domu naroda ostaju s manje prava. Neka objasni i kako su to onemogućeni mehanizmi blokade, itd. Visoki predstavnik je izišao s odlukom takvom kakva je i rekao da se njom omogućava i onemogućava niz stvari. Nije rekao kako, i nedopustivo je da se to sad slobodno tumači kako se kome prohtije. Moraju postojati mehanizmi implementacije njegove odluke, koji onda zagarantovano postižu proklamovane ciljeve.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a Željko Komšić tražio je ocjenu ustavnosti odluke koju je donio visoki predstavnik u BiH a koja se tiče izmjena Ustava Federacije BiH. Može li Ustavni sud ocjenjivati bonske ovlasti i kako gledate na ovu inicijativu, može li se nešto njome postići?

FORTO: Sud će u svakom slučaju nešto odlučiti. Odluka je i ako kaže da nema nadležnost nad ocjenom bonskih ovlasti i nju moramo poštivati, kao i bilo koju drugu. Gospodin Komšić nije uradio ništa što se ne smije ili se ne bi trebalo uraditi. Koliko to ima smisla – vidjet ćemo. Ne bih tu ništa da prejudiciram.

Forto: Pitanje je gdje Demokratska fronta danas vidi sebe

Mnogo se govori o tome kako je koalicija u Kantonu Sarajevo – trojka, programska koalicija koja funkcioniše na principima da se ispuni ono što je potpisano, te da to, kako kažete, funkcioniše bez obzira na sve vaše razlike. Može li takav koncept funkcionisati na nivou Federacije budući da bi u “igri” bilo mnogo više političkih partija?

FORTO: Naravno da može. Vjerujem da u krugu stranaka koji spominjete svi vrlo dobro znaju da neće biti vlast ako ne budu radili u interesu građana. Trojka je u Kantonu Sarajevo napravila jedan model koaliranja s jasnim programom, mjerama za provedbu čiji su ciljevi i rokovi izvedbe jasno definirani i građani to mogu pratiti. Očekujemo da i ostale stranke to prihvate. 

Čini li vam se da kao Naša stranka možete zbog koalicija koje pravite sa partijama potpuno drugačijih ideoloških opredjeljenja, poput Naroda i Pravde (NiP), a evo govori se i o HDZ-u, izgubiti svoje glasačko tijelo?

FORTO: Posljednji izbori su pokazali da Naša stranka nije izgubila nijednog glasača. Koaliranjem s Narodom i Pravdom, Naša stranka nije postala konzervativna niti je NiP postao social-liberalna stranka. Ideološki okviri svih stranaka ostaju isti. Međutim, nema te ideologije koja propagira što veće siromaštvo građana. Svi govore da se žele boriti protiv siromaštva, s NiP-om smo dobili partnera koji je spreman i da radi na tome. Dakle, postoje stvari, bez obzira na ideologiju, koje se mogu zajednički provoditi. HDZ je, naravno, neuporediv s NiP-om i oni su, ako budu u vlasti, stvar nužnosti, nikakvog koaliranja. No, ponavljam, neće niko moći u vlast bezuslovno. Toga više neće biti.

Koliko značajnu ulogu u smislu konstituisanja vlasti u Federaciji BiH može imati Stranka za BiH?

FORTO: Tu još moramo čekati da se do kraja prebroje glasovi ali i da vidimo mehanizam popunjavanja Doma naroda sad kad je povećan broj delegata u svakom klubu naroda ali i Ostalih.

S kim bi sarađivali od političkih partija iz Republike Srpske, ako govorimo o formiranju vlasti na državnom nivou?

FORTO: Radije sa strankama opozicije.

Kako vam iz sadašnje perspektive izgleda moguća vlast na nivou države, da li je moguća bez SNSD-a i koje bi to bile političke partije koje bi se mogle usaglasiti ako ništa oko ovoga o čemu smo govorili u prvom pitanju priključenja BiH Evropskoj uniji?

FORTO: S opozicionim partijama iz RS-a ne sumnjam da bi put ka Evropskoj uniji bio neupitan. Oni su u Predstavničkom domu glasali za antikoruptivne zakone. Međutim, SDA je SNSD-u omogućila kontrolu u Domu naroda, gdje su te antikorupcione zakone oborili.

Marija ARNAUTOVIĆ
Marija ARNAUTOVIĆ
Marija Arnautović bila je dugogodišnja urednica vijesti i TV magazina Liberty u sarajevskom birou Radija Slobodna Evropa a nakon toga i urednica u Media Centru Sarajevo.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI