INTERVJU MILOVAN CICKO BJELICA: U SDS-u je vanredno stanje!

Priča o „prodaji“ i motivu vlasti ne pije vodu. Prosto da smo se “prodavali” i da smo imali namjeru da se prodajemo ili da se sada prodamo, ne bi bilo ovoliko napuštanja naše partije

Kompletno rukovodstvo Srpske demokratske stranke (SDS), sa Vukotom Govedaricom na čelu, treba da podnese ostavku, a pošto je Govedarica sam obećao da će to učiniti ako izgubi izbore – tražićemo da obećano i ispuni, rekao je u intervjuu za Inforadar Milovan Cicko Bjelica, potpredsjednik SDS-a Sarajevsko-romanijske regije, svega nekoliko sati nakon završetka maratonske sjednice tamošnjeg odbora stranke. Pod geslom – spasa nam nema, propasti nećemo, Bjelica ne spori da je u stranci vanredno stanje, ali trvdi da će SDS, kao i mnogo puta dosad, sve to preživjeti.

 

Razgovarala: Rajna RADOSAVLJEVIĆ

Gospodine Bjelica, iz SDS-a je isključen Obren Petrović, Vi tražite ostavke lidera stranke i kompletnog rukovodstva. Svjedočimo li, ipak, raspadu najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj?

BJELICA: Niko živ nas nije konsultovao što se tiče smjene Obrena Petrovića. Nije dobro da se tako krupne odluke donose mimo organa stranke, jer mogu proizvesti još veće tenzije. A što se Vašeg pitanja tiče, mnogo puta sam ga čuo od novinara tokom svih ovih godina, i odgovor je svaki put bio isti. Srpska demokratska stranka nije ni jedan pojedinac, ma koliko on u određenom trenutku bio važan. Samim tim stranka će nastaviti da postoji, da se bori za svoja načela i politku za koju smatra da je vrijedna borbe.

Ko će to opstati i ostati? Hoćete li već na narednoj sjednici Glavnog odbora zatražiti smjenu Vukote Govedarice?

BJELICA: Nije to sad za javnost. Uglavnom, Opštinski odbor SDS-a Sarajevsko-romanijske regije zatražio je vanrednu sjednicu Skupštine stranke. Najbolje bi bilo da, ili najmanje trećina članova Skupštine, ili najmanje jedna trećina gradskih i opštinskih odbora, donese odluku da se ide na vanrednu sjednicu. Mislim da je za to više od jedne trećine članova Skupštine, ali i veliki broj odbora. U svjetlu svih dešavanja unutar stranke, a s ciljem očuvanja jedinstva i pozicije SDS-a, smatram da bi najbolje bilo da i predsjednik i svi mi potpredsjednici podnesemo ostavke i da imamo unutarstranačke izbore što prije, pa da onda novo rukovodstvo odluči o daljim koracima i potezima.

Dalji koraci i potezi su, očigledno, saradnja sa SNSD-om, jer ste i juče ponovili da ste na te razgovore spremni. Da li su na tom stanovištu i Vaše kolege iz bijeljinske i teslićke regije, Mićo Mićić i Milan Miličević? 

BJELICA: Svi oni su svoje stavove iznosili i iznose javno. Stalno potenciranje tih pitanja u kojima mnoge Vaše kolege traže da ja komentarišem izjave i stavove drugih članova i fukncionera SDS-a me stavlja u poziciju advokata ili neku vrstu PR-a tih ljudi, a ja to svakao nisam, niti imam namjeru da to budem.

Nekadašnji potpredsjednik stranke Mirko Šarović, nakon sjednice odbora Sarajevsko-romanijske regije, rekao je da stranka ne smije da se dijeli i da joj treba jedinstven stav. Da li je i on mislio na stav – idemo sa SNSD-om?

BJELICA: Gospodin Šarović je bio predsjednik Republike Srpske i važan SDS-a, kao što je to i danas. Mislim da je oprezan kada je u pitanju poziv na saradnju zbog nekih ranijih loših iskustava i da smatra da mi unutar SDS-a imamo dosta važnih pitanja o kojima moramo razgovarati, dok mediji uglavnom pitaju i pričaju o nekoj saradnji sa drugima. Međutim, ponavljam, najbolje je da razgovarate sa njim.

Kakav je stav Mladena Bosića?

BJELICA: Komentarisati stavove svih iz stranke ne mogu niti je potrebno da to radim. Zaista bi najbolje bilo da razgovarate i sa gospodinom Šarovićem i sa gospodinom Bosićem, pa da iz prve ruke provjerite njihove stavove.

Koliko znam, na prošloj sjednici GO donesena je odluka o pravljenju neke vrste platforme na osnovu koje bi se odlučivalo o saradnji sa SNSD-om, ali Dobojlije tu platformu, očigledno, nisu čekale. Da li je takva odluka bila samo “kupovina vremena” i pokušaj da se stvari ispeglaju?

BJELICA: Mislim da je o platformi SDS-a sve rečeno u načelima i programu stranke i tu platformu smo predstavili biračima na ovim izborima. Nezgodno je sada pozivati nekog da radi po našem programu kada mi nismo pobjednici ovih izbora. Prosto je tako, mi to možemo raditi, ali niko nema potrebu da to posluša i da učini kako mi želimo ili tražimo. Sada se može govoriti o razgovoru, o približavanju stavova i o dogovoru o minimumu koji može predstavljati polaznu tačku za razgovor i zajedničko djelovanje u interesu svih u Srpskoj.

Dobro, ako se stavovi ne približe, a Vaš i još neki odbori odluče slično kao i Obren Petrović, šta će se dogoditi? Ko će koga raspustiti ili isključiti iz stranke?

BJELICA: Šta i ko čini stranku? Šta ako svi tako odluče? Hoće li onaj kod koga je trenutno pečat da isključi i raspusti sve osim sebe? Ništa od ovog nije ni racionalno ni realno.

Ili će većina, ipak, „izbaciti“ Vukotu Govedaricu i, eventualno, Dragana Mektića?

BJELICA: Ovo zaista zadire u unutrašnje stvari partije više nego što to interes javnosti da bude upućena nalaže. Previše je tu pitanja, “šta ako”, na koja ja niti mogu da dam odgovor, niti taj odgovor znam.

Kako gledate na isključenje Kostadina Vasića i na sve ono što je izgovorio o svojim dojučerašnjim kolegama u stranci?

BJELICA: Gospodin Vasić je rekao to što je rekao prvo na sastanku svima u oči, a potom ponovio i javno. Njegovi stavovi nisu nepoznati svima unutar stranke. Da li je on reagovao možda previše emotivno na sve, ili je prosto morao tako – to ne znam i ne želim o tome da govorim. Smatram da se njegov izborni rezultat mora poštovati, da se mora razgovarati sa svakim članom SDS-a, posebno sa tako istaknutim funkcionerom kao što je gospodin Vasić.

Oni, doduše malobrojni, koji su protiv saradnje sa SNSD-om, kažu da su se neki SDS-ovi prvaci nepromišljeno zaletjeli i “nasjeli” na Dodikovu izjavu o političkom jedinstvu i saradnji, jer nikakva zvanična ponuda u SDS nije ni stigla?

BJELICA: Najbolje bi bilo da njih pitate da Vam pojasne te stavove i razmišljanja.

Da, ali poučeni ranijim iskustvom, strahujete li da će vas SNSD samo “iskoristiti”, a potom odbaciti?

BJELICA: Prevari me jednom ti si kriv, prevari me drugi put, sam sam kriv. Mislim da smo svi izvukli pouke i naučili nešto tokom bavljenja politikom, a strahovi su opravdani, no ne smiju paralisati život.

Šta onda može da „oživi“ život? Samo saradnja sa vladajućima? S kojim, primarnim motivom?

BJELICA: Kao i onda tako i sada, interes Republike Srpske i provođenje politike koja će da poboljša položaj Srpske i njenih građana.

I nimalo ne strahujete šta će na sve to reći vaši birači? Ne strahujete od ocjene da su se SDS-ovi prvaci prodali za fotelje?

BJELICA: Cilj svakog bavljenja politikom je vlast ili učešće u vlasti kako bi se mogle sprovoditi ideje i planovi i kako bi se društvo moglo usmjeravati u pravcu za koji određena politička grupacija smatra da je dobar. Mnogi od, kako kažete, stranačkih prvaka SDS-a su bili vlast, republička ili na nivou BiH, a mnogi su decenijama lokalna vlast. Tako da priča o toj prodaji i motivu vlasti ne pije vodu. Prosto da smo se “prodavali” i da smo imali namjeru da se prodajemo ili da se sada prodamo, ne bi bilo ovoliko napuštanja naše partije. Davno bi to učinili i sad bi naše snage bile i jače i bronije. Mi smo se držali svojih principa i svojih stavova, poštovali smo i poštujemo zajednički dogovor i odluke organa stranke i kada se sa njima ne slažemo. Borimo se unutar stranke za sopstvene ideje i stavove. To je odlika svih demokratskih partija. Dalje, ukoliko nam je cilj opstanak partije, njeno jačanje i povratak ranije snage, nešto se mora mijenjati. Da je sve dobro sada bismo mi bili pobjednici ovih izbora.

Da li je suština, ipak, u tome da je malo ko od vas spreman da još četiri godine bude u opoziciji?

BJELICA: I na ovo pitanje mogu da odgovorim samo u svoje ime. Svoje stavove iznosim i javno i na sastancima ograna stranke. Meni to nikad nije bio problem, ni kada imam podršku kolega, ni kada je nemam. Svačije stavove poštujem i uvažavam, bez obzira da li se sa njima slažem. Lično sam spreman da radim onako kako većina unutar SDS-a odluči. Dakle, u vlast ako ulazi stranka, ili ostajemo opozicija i u narednom periodu.

Pa, već je sasvim jasno u kom će pravcu stranka krenuti. I sa te pozicije Vas pitam, hoćemo li uopšte imati opoziciju u RS, naročito nakon odluke Dragana Čavića i njegovog NDP-a da otpočnu razgovore sa Miloradom Dodikom?

BJELICA: Šta će biti ako bude. SDS se neće raspasti. A ako budemo opozicija -imaćemo opoziciju snažnu i jaku, a ako budemo vlast na nekom nivou, na drugom ćemo biti opozicija, a ako budemo vlast na svim nivoima, neko će sigurno biti opozicija.

U svakom slučaju, opozicija će se potpuno osuti. Koliko je to opasno po ionako krhku demokratiju kod nas?

BJELICA: Ne vidim u čemu je opasnost? Kakva je opasnost u tome da mi ne budemo opozicija već neko drugi? Nisu li onda veća opasnost po demokratiju to što mnogi prelaze iz stranke u stranku, te neki koji su bili u skoro svim političkim partijama? Ni taj raspad SDS-a, koji se potencira, ne znači da nema opozicije, hipotetički to bi značilo da je pola stranke opozicija pola vlast, ili da je neka druga nastala iz nje ili vlast ili opozicija. Dalje, nismo mi jedina stranka u opoziciji, te ukoliko mi eventualno uđemo u vlast, za nekoga tamo više ne bi bilo mjesta i onda eto nove opozicije. Sve ovo govorim hipotetički.

Možemo li očekivati neke SDS-ovce koji će i zvanično „preletjeti“ u drugi tabor i pristupiti SNSD-u?

BJELICA: O tome nemam saznanja.

Šta Vama lično kažu građani Sokoca u vezi sa najavama saradnje sa SNSD-om? Kažu li Vam „bravo“, ili Vam okreću leđa?

BJELICA: Većinom vjeruju mojoj ali i procjeni mojih saradnika, kada je u pitanju interes i SDS-a, ali i opštine Sokolac. Naravno da ima onih koji nisu ni za kakvu saradnju pa ni razgovor, ali politika je takva da se razgovarati mora, ali to ne znači da će do dogovora doći. Mi smo i u ratu pregovarali sa tadašnjim neprijateljima iz SDA i HDZ-a, prosto jer je politički život takav. Tako da ne vidim problem u razgovoru sa političkim suparnicima u miru.

Ne bojite se da će vas, kao stranku, zakleti SDS-ovi glasači zauvijek prekrižiti?

BJELICA: U slučaju eventualnog dogovora i saradnje sa SNSD-om neki neće biti zadovoljni, a neki će da se razočaraju, to je sigurno. Međutim ja smatram da većina članova i simpatizera SDS-a razumije politiku mnogo bolje nego što to javnost i mediji smatraju. Tako da će oni shvatiti i ova dešavanja sada, kakva god bude konačna odluka i epilog cijele priče.

Koga Vi vidite kao budućeg lidera SDS-a?

BJELICA: Smatram da su nam potrebni i iskreno želim demokratske unutarstranačke izbore. Izbore na kojima će se za predsjednika SDS-a nadmetati najmanje dva kandidata. Te demokratske kapacitete SDS ima, i unutarstranački izbori kod nas su zaista nadmetanje ideja i vizije kako i kuda stranka treba da ide u narednom periodu. O imenima nema potrebe da govorim javno, svi znaju afirmisane ljude naše stranke, glasanje na Skupštini je tajno, samim tim nije ukusno ni pošteno da nekoga javno favorizujem prije samih izbora.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI