INTERVJU NEBOJŠA VUKANOVIĆ: Predloženi zakon o imunitetu je ismijavanje prava

„Govorite istinu koja je nesporna, živite u zemlji koju je pojela korupcija, niko od političara ne odgovora za tu korupciju, ali se zato progone oni glasnici koji ukazuju na kriminal i zloupotrebe“ – ističe Vukanović.

„Naravno da Milorad Dodik neće snositi nikakve posljedice kao što nije snosio za proteklih 20 godina“ – kaže Nebojša Vukanović u razgovoru za InfoRadar, komentarišući suđenje aktuelnom predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska.

Vukanović tvrdi da je suđenje Miloradu Dodiku farsa, a prijedlog zakona o imunitetu ismijavanje prava i pravnog sistema.

“Nažalost, u tom učestvuju čak i dekani pravnog fakulteta. Nonsens je da se mogu predlagati zakoni sa retroaktivnom primjenom, da vas neko amnestira od bilo kakve odgovornosti“ – kaže Vukanović o prijedlogu zakona o imunitetu. Nebojša Vukanović dosad je platio 86 000 KM kazni za klevetu.

„Govorite istinu koja je nesporna, živite u zemlji koju je pojela korupcija, niko od političara ne odgovora za tu korupciju, ali se zato progone oni glasnici koji ukazuju na kriminal i zloupotrebe“ – ističe Vukanović.

Kako komentarišete budžet RS-a za narednu godinu?

VUKANOVIĆ: Budžet je nažalost uobičajen. Prvo se namire vlast, vodeći interesi vodećih političara i interesi tajkuna i klijentelističke mreže, a narodu šta ostane. Suludo je komentarisati budžet u kome jedan čovjek koji sjedi u funkciji predsjednika ima budžet od 56 miliona, a da pritom budžet vlade bude 19 miliona a skupštine 14 miliona. Dakle, on sam vrijedi više nego vlada dvaput i Narodna skupština zajedno. To govori kakav je on centar moći, koliko je privatizovao vlast, koliko se ponaša kao despot i tiranin koji o svemu odlučuje. Nažalost, ima poslušnike: poslanike i ministre koji slijepo sprovode svaku njegovu zamisao. Vidjeli smo da su skresana mnoga sredstva, da većina građana neće osjetit nikakvu podršku. Mnogo je neodgovorenih pitanja. Desetine miliona maraka su došla iz Evrope iz IPA fondova i drugih sredstava zbog energetske krize, nismo dobili odgovor gdje su podijeljena ta silna sredstva. Smanjuju se mnoge stavke, male su doznake boračkoj populaciji, isuviše su mala i skromna davanja za građane socijalno ugroženim građanima koji žive na ivici. Zato uvijek ima novaca i zadužuje se da bi se kupovali, gradili prostori, da bi se obezbijedili unosni poslovi na kojima će režim ostvariti svoje interese: od Dodika, ministara, do poslanika vlasti i njihovih tajkuna.

Pojedini političari tvrde da je suđenje Miloradu Dodiku farsa? Slažete li se sa njima ili mislite da to suđenje može da dovede do zabrane političkog djelovanja?

VUKANOVIĆ: To je jedna farsa. Čovjek je počinio toliko kriminala o čemu svjedočimo. Lično sam podnio desetine krivičnih prijava zbog nevjerovatnih zloupotreba. Tašna, mašna, fiktivne firme, namještene nabavke, izvlačenje novaca. U tome je učestvovao lično on i njegovi saradnici. Nikad ni zašta nije odgovarao. Ne postoji pravosuđe u ovoj zemlji, ono je pod kontrolom mafije. Sraslo je sa politikom i sa kriminalnim organizacijama koje stvara vlast. Pljačka se odvija, pa gotovo bez ikakvog procesa, bez ijedne presude za kriminal i korupciju. Jasno je da je ovo samo jedan od sudskih procesa koji su farsa. Naravno da Milorad Dodik neće snositi nikakve posljedice kao što nije snosio za proteklih 20 godina.

Nacrt zakona o imunitetu predviđa zaštitu političara pred sudovima. Mislite li da je on nepotreban?

VUKANOVIĆ: Apsolutno. On želi da se na neki način osigura i obezbijedi na svaku moguću stranu. Zbog toga predlaže ovaj zakon o imunitetu koji – kao što to predlaže Ognjen Tadić, njegov novi savjetnik – treba da stupi na snagu retroaktivno, par mjeseci unazad, kako bi dodatno amnestirao i osigurao. To je jedno ismijavanje i prava i pravnog sistema. Nažalost, u tom učestvuju čak i dekani pravnog fakulteta. Nonsens je da se mogu predlagati zakoni sa retroaktivnom primjenom, da vas neko amnestira od bilo kakve odgovornosti. Oni su kao bijeli medvjedi i krave u Indiji – ni za što ne odgovaraju. Zato se mogu predlagati ovako besmisleni zakoni.

Kakva su Vaša lična iskustva kad je u pitanju kriminalizacija klevete?

VUKANOVIĆ: Nedavno sam platio 9.000 KM jer sam pisao da će Prointer napraviti zgradu u centru Banjaluke. To je sad počelo da se radi, ali sam kažnjen zbog istine i zbog najave koja se pokazala tačnom. To je jedan u nizu montiranih procesa, kafkijanskih, koji se vode staljinističkim metodama, gdje ste unaprijed osuđeni. Govorite istinu koja je nesporna, živite u zemlji koju je pojela korupcija, niko od političara ne odgovora za tu korupciju, ali se zato progone oni glasnici koji ukazuju na kriminal i zloupotrebe. Platio sam preskupu cijenu. Možda sam na svojim plećima najbolje iskusio kako funkcioniše mafijaško pravosuđe u RS. Dosad je cijena u ukupnim presudama za klevetu bila 86.000 KM. Vodim i spor sa Aluminom u kome sud ne dozvoljava da branim interese Republike Srpske. Nemam aktivnu legitimaciju, nisam povjerilac Alumine. I tu ću izgubit spor jer branim interese Alumine, tj. interes da Alumina ostane javno dobro. Ali šta da radimo, u takvoj državi živimo.

Šta mislite o nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija koji će napraviti registar „stranog uticaja“? U kom smjeru to ide?

VUKANOVIĆ: Ide u tom smjeru da je u Trebinju prije nekoliko dana Mirko Ćurić, kao gradonačelnik Trebinja i kum generalnog sekretara SNSD-a, prihvatio podršku USAID-a za samozapošljavanje u Gradu Trebinju. Oni predlažu zakon da svi koji dobijaju pare od Amerikanaca trebaju biti proglašeni špijunima, a sa druge strane oni dobijaju pare USAID-a. Mi smo nedavno razmatrali informaciju da Svjetska banka sa 30 i kusur miliona evra kreditira zdravstveni sistem da plaća poreze i doprinose. Kad oni dobijaju pare od USAID-a, NDI-a, Amerikanaca onda je to uredu, kad novac dobije neka od nevladinih organizacija ili neki od medija, onda su špijuni kojima treba staviti etiketu. To je licemjerstvo vlasti i paradoks koji ne zaslužuje nikakav poseban komentar. Oni žele da na taj način etiketiraju, progone, zastrašuju novinare i medije koji nisu pod njihovom kontrolom. Nema drugog objašnjenja nego: put u totalitarizam i jednoumlje.

Da li je na tom putu i novi zakon o medijima u RS?

VUKANOVIĆ: Apsolutno. On će biti dodatak. Oni će pokušati preko tog zakona ići i u obračun sa mnom, jer se boje mog bloga koji ima milionske preglede svaki mjesec. Sve mogu da zatvore, ali to ne mogu. Vjerovatno će naći način da mene i ostale medije koje ne kontrolišu zabrane, da nam otežaju rad, da nas progone i kažnjavaju. Vidjećemo kad dođe nacrt. Taj nacrt zakona koji je prošle sedmice premijer najavio samo će podsjetiti na zakon iz 1998. godine u Srbiji kojim su progonjeni svi mediji koji nisu pod kontroli vlasti, režima. Mediji koje oni kontrolišu dobijaće ogromna sredstva kao i do sada što dobijaju ATV, Herceg televizija, SRNA i RTRS…Oni dobijaju ogromne pare iz budžeta javnih preduzeća i ustanova. Oni koji zbunjuju narod i prave paralelnu stvarnost se nagrađuju, a oni koji ukazuju na nepravdu, na nezakonitosti i pišu istinu, njih treba zabraniti i progoniti.

Da li želite nešto da poručite građanima pred kraj ove godine?

VUKANOVIĆ: Poruka na kraju godine. Želim svima da u 2024. godini ostanu dobrog zdravlja i da bude posla, i da ostanu ovdje. Mislim da su najbolju poruku poslali radnici bijeljinskog „Orla“ koji su ustali i nisu dozvolili da na čelo preduzeća dođe kadar koji će im uništiti firmu. Mislim da taj primjer treba da slijede i građani. Niko nam neće osloboditi i urediti zemlju, sami treba da se borimo za svoja prava. Ne treba da se povlačimo već treba da se borimo da bude bolja i pravednija Republika Srpska.

 

Ljupko Mišeljić
Ljupko Mišeljić
Ljupko Mišeljić je novinar i kolumnista iz Banjaluke.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI