INTERVJU

INTERVJU SABINA ĆUDIĆ: Od opozicije je jedino gore biti u koaliciji sa onima protiv kojih tvrdite da se borite

Iako su bh. politika i njeni akteri vjerovatno najslabija karika našeg društva, možemo biti zadovoljni da imamo jednu od najobrazovanijih žena političarki u regionu. Obzirom na njenu lijevu orjentaciju, računamo s velikim kapacitetom ideala.

Sabina Čudić, potpredsjednica Naše stranke, dobitnica je niza međunarodnih nagrada i priznanja u oblasti debate i govorništva, iz kojih je držala predavanja u SAD-u, Njemačkoj, Siriji, Velikoj Britaniji i drugim zemljama.

Sabina, inače ranije profesorica na Odsjeku za političke nauke i međunarodne odnose na Univerzitetu Sarajevo – School of Science and Technology (Sarajevska škola za nauku i tehnologiju), jedna je od pokretačica inicijative za osnivanje populacijskog fonda u Federaciji BiH, a značajan doprinos daje nizu inicijativa koje se tiču osiguranja rodne ravnopravnosti, zaštite prava porodilja, te osiguranja jednakog pristupa obrazovanju i poboljšanju kvalitete obrazovanja u BiH.

Ništa menje bitan, odnos prema medijima i javnosti, kod Čudić je besprijekoran. Neće se desiti da ne izvrši obećane obaveze. Nešto što je na zapadu nulta tačka političke odgovornosti, kod nas je nažalost – kuriozitet.

 

Posljednjih dana daju se naznake da bi Demokratska fronta mogla koalirati sa SDA, kao i dio SDP-a. Kako to komentirate i kakve reperkuse bi takva koalicija mogla imati za Našu stranku na različitim nivoima vlasti?

ČUDIĆ: Iako je Naša stranka inicirala ideju okupljanje bh. bloka, mi ne možemo preuzimati odgovornost za odluke koje bi eventualno samostalno donosile ostale članice bloka. Tako da odluka bilo koje od ove tri stranke o eventualnom samostalnom koaliranju sa strankama za koje smo zajednički, konsenzusom donijeli odluku da nećemo koalirati te to javno obznanili na zajedničkoj press konferenciji, je nešto što bi u tom slučaju te stranke morale objasniti sebi i svojim biračima, te snositi političku odgovornost za tu vrstu političkog, ideološkog ali i etičkog lutanja. Takve odluke ne bi se odrazile na snagu i rast Naše stranke, ali sam sigurno da bi bile izuzetno štetne za Bosnu i Hercegovinu koja treba i zaslužuje snažnu, hrabru, i fokusiranu protutežu nacionalnim strankama i decenijama stagnacije.

Naša stranka se nakon posljednjih izbora pozicionirala kao druga vodeća partija ljevice, ali isto tako opcija kojoj zamjeraju koketiranje s određenim politikama HDZ-a.

ČUDIĆ: Naša stranka je jedna od vrlo rijetkih stranaka u BiH koja nikada i nigdje nije bila u koaliciji sa HDZ-om i koja konstantno i konzistentno naziva politiku HDZ-a destruktivno po Bosnu i Hercegovinu, kao i po bh. Hrvate koji najbrže napuštaju upravo one dijelove BiH koji su pod potpunom kontrolom HDZ-a. Istovremeno, za mene lično, kao i za Našu stranku, Bosna i Hercegovina se proteže na svih svojih 51.209 km2, a ne samo dijelove u kojima žive i glasaju naši istomišljenici. Za mene je uvijek prvo i osnovno pitanje, kako mudro, pravedno i dugoročno integrisati ovu zemlju. Jer ukoliko odustajete od Jahorine, Trebinja, Ljubuškog ili Višegrada, odustali ste od Bosne i Hercegovine. Naš rad na tome da sugrađanima dočaramo pogubnost HDZ-ve politike po njih te im ponudimo alternativu HDZ-u, najmanje ide HDZ-u u prilog, a najviše Bosni i Hercegovini. U tom pravcu će se kretati i naše daljnje širenje.

Čudić: Naša stranka je jedna od rijetkih u BiH koja nikad i nigdje nije bila u koaliciji sa HDZ-om (Foto: Aida Redžepagić)

Izjavili ste da „za BiH treba da bude prioritet EU a ne NATO jer u vezi s EU postoji saglasnot, za razliku od NATO-a“. To je izazvalo burne reakcije političara i stranaka sa sjedištem u Sarajevu.

ČUDIĆ: To nije moja izjava, ali su je neki nažalost tendenciozno na taj način prenijeli. Neupitnu opredjeljenost Naše stranke za NATO put i članstvo naći ćete u apsolutno svakom strateškom programskom dokumentu NS-a kao i odlukama njenih organa. Također ćete je naći u nizu mojih intervjua. U ovom konkretnom slučaju govorila sam o različitim strategijama osiguravanja političke volje za NATO put, i da li su blokade, kao legitimno sredstvo, najbolji put do članstva. Dakle, možemo govoriti o različitim strategijama da euroatlantske integracije značajno ubrzamo, ali ne i dovoditi u pitanje našu neupitnu podršku za njih.

Naša stranka je rekla da će otvoriti office u Banja Luci. Čini se da se nastavlja fokus vaše partije ka većim urbanim sredinama. Šta je s manjim mjestima? Postoji li strategija vezana za to?

ČUDIĆ: Nama su ništa manje od Banjaluke važni Prijedor, Ljubuški, i niz drugih manjih i većih mjesta širom BiH. Ove vrste odluka za nas nisu samo političke, već i organizacione u smislu najefikasnijeg i najracionalnijeg trošenja ograničenih sredstava koja imamo na raspolaganju. U Našoj stranci ne postoje vozači, službeni telefoni, rasipanje novca na administraciju. Imamo više volontera nego uposlenika. Najiskrenije, i možda čak i u suprotnosti sa uskim stranačkim interesom – lično smatram da bi bilo dobro otvarati pojedine regionalne urede u Bosni i Hercegovini i ispred bh. bloka – u strateškim dijelovima Bosne i Hercegovine zajedno ponuditi hrabar odgovor manipulacijama, zastrašivanju i kontroli koju nerijetko sprovode nacionalne stranke, te osigurati val važnih pobjeda na predstojećim lokalnim izborima.

Čudić: Nama su važni i Banjaluka, Prijedor, Ljubuški i niz drugih manjih i većih mjesta širom BiH (Foto: Aida Redžepagić)

BH blok ni na koji način nije formaliziran. Ne zna se šta je svrha, niti cilj koalicije, ne znaju se pravila odlučivanja, isključenja, eventualnog gašenja… Da li se BH blok zajedničkim radom i programom bori protiv vladajućih, ili će ona puni smisao dobiti na narednim izborima, gdje biste možda izlazili sa zajedničkim kandidatima na općinske izbore. Hoće li DF, ukoliko koalira sa SDA, biti isključen iz BH bloka?

ČUDIĆ: Da bi ponudio svrhu svog postojanja Bh. blok bi u narednom periodu trebao imenovati timove koji će ispred stranaka ponuditi dvije stvari: misiju, svojevrstan manifesto, koji će ponuditi viziju Bosne i Hercegovine u balansu između kolektivnih i individualnih prava, balans za koji sam sigurna da i onim Bošnjacima, Srbima i Hrvatima, kojima su kolektivna prava važno utočište, kao i svim građanima BiH – nudi dostojanstvo, bolju zaštitu, pravedniju i efikasniju domovinu, te ih pozvati da nam se pridruže u širenju i implementiranju te vizije od mjesne zajednice do vrha države; a zatim i formalizaciju odnosa između nas, na način da se eventualna neslaganja ne rješavaju medijski, već zrelo, za zajedničkim stolom.

Ponovila sam mnogo puta, ponovit ću i ovaj: građani od nas sa punim pravom očekuju mudrost kako unutar bloka, tako i prema drugim političkim faktorima. Nismo je uvijek demonstrirali, što ne znači da ne trebamo i nećemo u budućnosti. Iz Bh. bloka niko ne biva izbačen, već ga mogu napustiti oni koji bi eventualno donosili odluke koje se kose sa odlukama koje smo prethodno zajednički donijeli. Naša stranka je spremna za dogovore, hrabre teške odluke i rad. Sami, ili unutar bh. bloka.

Željko Komšić je izjavio „da bi logika vječne opozicije u političkom smislu mogla doći glave i ljevici i političkim strukturama koje se zalažu za multietničku BiH“, navodeći kako će građani u jednom momentu reći: „Zašto mi uopće za vas glasamo“?

ČUDIĆ: Od opozicije je jedino gore biti u koaliciji sa onima protiv kojih tvrdite da se borite, i u ime koje borbe ste dobili povjerenje građana.

Elameri ŠKRGIĆ-MIKULIĆ
Elameri ŠKRGIĆ-MIKULIĆ
Bosanskohercegovačka novinarka, doktorantica na Katedri za komunikologiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI