INTERVJU VAHIDIN MUNJIĆ: Uniforme policajaca će biti plaćene pet miliona KM

Vahidin Munjić, direktor Federalne uprave policije je u razgovoru za InfoRadar govorio o sigurnosnoj situaciji, problemu sa povećanim brojem smrtnih ishoda u saobraćajnim nesrećama, kaznenoj politici te hapšenju policajaca i vođa i članova organizovanih kriminalnih grupa, kao i hapšenju visokih funkcionera u Federaciji. Navodi da se neki od Sky i Anom predmeta privode kraju, kao i pojedini koruptivni predmeti. Poručuje da svi moraju raditi svoj dio posla, te da se policajci, koji imaju čak i najmanju grešku u svom ponašanju, moraju sankcionisati.

Vlada FBiH je 28. marta razmatrala informaciju o sigurnosnoj situaciji u FBiH, a nakon održane sjednice je rečeno da su FUP i FMUP pozvani da u koordinaciji sa kantonalnim ministarstvima djeluju na otkrivanju i procesuiranju svih krvičnih djela u Federaciji BiH. Zar to niste i do sada radili?

MUNJIĆ: Mi smo i ranije radili na tome. Imali smo redovne sastanke sa komesarima policije, a već za 20-ak dana imamo sastanak u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Međutim, ustavni sistem ove zemlje je takav kakav jeste. Situacija je takva da su kantonalni MUP-ovi proteklih 28 godina potpuno samostalni i isključivo odgovorni za svoj rad Vladi i Skupštini Kantona.

Kakva je sigurnosna situacija u FBiH?

MUNJIĆ: Generalno, sigurnosna situacija u FBiH je na zadovoljavajućem nivou. Imali smo nekoliko teških krivičnih djela, prvenstveno u Tuzlanskom kantonu i Kantonu Sarajevo, ali ne možemo reći da je sigurnosna situacija ugrožena kad se dese krivična djela ubistva. Nemamo informacija da je država ili građani FBiH ugrožena od terorističkih napada ili bilo čega drugog. Shvatamo građane koji se uznemire kad čuju da je neko ubijen. U 2023. je bilo mnogo manje krivičnih djela nego godinu ranije, ali je drugo koja su krivična djela počinjena, odnosno vrsta krivičnih djela. Ono što jeste zabrinjavajuće jeste saobraćaj i smrtni ishodi, povrede, te povećan broj saobraćajnih nesreća. Čak i u manjim kantonima je povećan broj smrtnih ishoda u saobraćajnu, kao što je Livno, Goražde, Orašje… Uglavnom se radi o višestrukim povratnicima.

Da li je kriva kaznena politika?

MUNJIĆ: Kazne su veoma blage. Ima ljudi koji iza sebe imaju po 100 i više prekršajnih i krivičnih prijava.

Svjedoci smo velikog broja hapšenja pojedinaca za teška krivična djela. Kada možemo očekivati hapšenja organizovanih kriminalnih grupa?

MUNJIĆ: Imamo nekoliko predmeta na kojima radimo prema organizovanim kriminalnim grupama. Nama je cilj da takve grupe stavimo pod kontrolu, te se fokusiramo na samo biće krivičnog djela. Nije važno da li je u pitanju finansijski kriminal, korupcija, droga…Imamo nekoliko predmeta koji su koruptivni i za koje su podneseni izvještaji nadležnim tužilaštvima. Na području Federacije je bilo preko 15 optužnica za korupciju, dok je taj broj u RS-u mnogo manji.

Opet radite na Sky i Anom predmetima. Šta možemo očekivati?

MUNJIĆ: Predmeti su povjerljivog sadržaja, ali sve ide svojim tokom. Formiran je tim od nekoliko istražitelja koji su pod stalnim nadzorom Tužilaštva BiH, tako da već imamo odluku u jednom od predmeta ali to sad nije za javnost. Radi se o veoma osjetljivom predmetu. Javnost može očekivati da će biti razotkrivene kriminalne grupe koje su komunicirale putem ovih aplikacija ali kad se steknu uslovu za to. Moramo sve zadokumentovati.

Da li to znači da uskoro možemo očekivati hapšenja visokih funkcionera iz Federacije BiH?

MUNJIĆ: Ne možemo o tome govoriti, to bi bilo previše, ali sigurno je da su poznate osobe javnosti.

Usvojena je uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi u Federaciji BiH. U kojoj je fazi ta nabavka?

MUNJIĆ: Čekali smo budžet i on je postao operativan krajem februara. Uskoro ćemo krenuti u nabavku uniformi. Pojedini političari su isticali problem u vezi oznaka, ali je Vlada bila jedinstvena. Svaki kantonalni MUP će imati istu uniformu, kao i FUP, s tim da će na jednoj strani biti oznaka Federacije, a na drugoj oznata tog kantona. Kod nas će biti oznaka FUP-a. Javne nabavke imaju svoj tok i ne očekujemo tu probleme. Nama je najvažnija kvaliteta opreme. Najveći problem će biti novac. Vlada FBiH nam je osigurala novac i po prvi put imamo najveći budžet u historiji FUP-a, ali novac nisu osigurali svi kantoni. Uradili smo specifikaciju i tačno se zna koliko je potrebno izdvojiti za uniformu, to je oko pet miliona KM.

Sve je veći broj policajaca koji su iza rešetaka zbog različitih krivičnih djela. Ko je kriv za to i kako riješiti taj problem?

MUNJIĆ: Većina smatra da je problem u nerealizaciji ljekarskih pregleda. Ali to nije tako. Jeste u jednom segmentu, ali glavni problem je taj što organizacione jedinice koje su u nadležne za kontrolu zakonitog rada ne rade svoj posao. Ne smije se dešavati da policajac koji je pod dejstvom alkohola i koji je počinio bilo koje krivično djelo, bude u službi. Ako se desi da je neki policijski službenik počinio neko krivično djelo a ranije je iza sebe imao krivična djela i nije dobio prestanak radnog odnosa, odgovorna su nadležna tijela i to unutrašnja kontrola, dicisplinske komisije…Oni ne rade svoj posao, gledaju sve kroz prste…Ja nemam nadležnost da narednim unutrašnjoj kontroli a pogotovu disciplinskom tijelu šta da radi. Ne može i ne smije da se dešava da se odluke donose i da se ne snose posljedice za to. Jer ako policajac konzumira alkohol, on ne može biti policajac, nek traži drugi posao.

Na osnovu Izvještaja Federalne uprave policije je, prije nekoliko dana, na 13 godina zatvora osuđen Sado Đugum, vođa velike kriminalne grupe. Da li su sva njegova ne(djela) zadokumentovana?

MUNJIĆ: Prije tri dana smo podnijeli novi izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv njega i još 12 osoba. Na ovom slučaju će raditi Državno tužilaštvo. U pitanju je, opet, organizovani kriminal, droga, oružje…

Nedavno ste okončali Pravilnik o sistematizaciji na čemu ste dugo radili. Šta to znači za FUP?

MUNJIĆ: To je bio strateški cilj i moj i ministrov. To podrazumijeva da smo ponovo vratili Sektor kriminalističke policije u jedan sektor, a ne kao do sada, pet. Ojačali smo sektore cyber kriminala i terorizma. Ojačan je i Kabinet direktora koji, faktički, nije ni postojao, jer ipak smo mi operativni a ne administrativni organ i kao takvi moramo djelovati na terenu.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI