ISTRAŽIVANJA: Američki demokrati imaju sve pozitivniji odnos prema socijalizmu

Po prvi put u Gallupovom mjerenju u zadnjih deset godina američki demokrati imaju pozitivniji stav prema socijalizmu nego prema kapitalizmu. Glavna promjena među demokratama je manji optimizam po pitanju kapitalističkog sistema. Ove godine je 47 odsto ispitanih imalo pozitivan stav o kapitalizmu što je najmanji postotak do sada. Republikanci ostaju mnogo više pozitivniji po pitanju kapitalizma.

Bernie Sanders, koji zastupa socijalističke ideje,  izazvao je Hillary Clinton za kandidaturu za demokratsko predsjedavanje u 2016. godini, a u novije vrijeme, Alexandria Ocasio-Cortez, kandidatkinja sa sličnim pogledima u politici i član demokratskih socijalista u Americi, osvojila je demokratsku nominaciju u 14. okrugu Kongresa u New Yorku.

Oštri suprotstavljeni stavovi demokrata i republikanaca nisu neočekivani, s obzirom na povijest ovih stranaka. Republikanci imaju izrazito pozitivne stavove o kapitalizmu i negativna stajališta o socijalizmu.  Manje od polovice mladih Amerikanaca vidi kapitalizam kao pozitivan sistem. Amerikanci u dobi od 18 do 29 godina pozitivno govore o socijalizmu (51%) kao i o kapitalizmu (45%).  Stariji Amerikanci dosljedno su pozitivniji prema kapitalizmu.

Za one sa 50 i više godina, dvostruko više imaju pozitivan stav prema kapitalizmu. Većina Amerikanaca zadržala je pozitivan stav u vezi kapitalizma u proteklih osam godina, no ovogodišnja mjerenje koje pokazuje da 56% Amerikanaca ima pozitivan stav prema kapitalizmu što je ipak  najniži broj  zabilježen od 2010. godine.   Kao i u prošlosti, Amerikanci su najviše pozitivni po pitanju  malog poduzetništva, poduzetnicima i slobodnim poduzećima, a manje za velike kompanije.

Moguće je da je pad demokratskih pozitivnih stavova o kapitalizmu povezan s predsjedanjem Donalda Trumpa. Trump je posvećeni kapitalist, a nastojanja njegove administracije da poništavaju propise o poslovanju i industriji, kao i zakon o porezima koji je povoljan za tvrtke i korporacije, prouzrokovalo je da demokrati imaju negativiji stav prema kapitalističkom uređenju. Socijalizam kao koncept otvoren je za mnoga tumačenja.

Socijalizam danas znači uvođenje programa usredotočene na osnovne potrebe stanovništva u zdravstvu, obrazovanju, stanovanju i zapošljavanju. Socijalizam kao koncept je bliži mladim ljudima nego starijim. Dokaz za ovo se nalazi u snažnoj podršci koju su mladi glasači dali Berniju Sandersu tokom svoje predsjedničke kampanje 2016. Godine. Da li je socijalizam za mlade ljude samo simbol idealizma u toj dobi ili će postati trajnija komponenta političkih uvjerenja ostaje da se vidi. Detaljnije na stranici Gallup.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI