Izraelske trupe opkolile Gazu i odsjekle sjeverni dio opkoljenog teritorija

Izraelske trupe rano u ponedjeljak opkolile su grad Gazu i odsjekle sjeverni dio opkoljenog teritorija dok su se komunikacije koje su izgubljene na nekoliko sati širom Gaze tokom noći postepeno obnavljale.

Izraelski mediji su izvijestili da se očekuje da trupe uđu u grad u ponedjeljak ili utorak, a očekuje se da će se militanti koji su se godinama pripremali boriti koristeći golemu mrežu tunela. Navode kako će žrtve vjerovatno porasti na obje strane u jednomjesečnom ratu, u kojem je već ubijeno više od 9700 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravstva Gaze, javlja Associated Press.

Oko 1,5 milion Palestinaca, ili oko 70 posto stanovništva, napustilo je svoje domove otkako je rat počeo napadom Hamasa na Izrael u kojem je ubijeno više od 1400 ljudi, uglavnom civila.

Hrana, lijekovi, gorivo i voda su pri kraju, a škole koje su bile pod upravom UN-a pretvorene u skloništa su izvan kapaciteta, a mnogi spavaju na ulici.

Situacija je i dalje veoma teška na sjeveru. Oko 800.000 ljudi poslušalo je naredbu izraelske vojske da pobjegne u južnu Gazu, iako je Izrael nastavio zračne napade na to područje. U napadima u središnjoj i južnoj Gazi, navodnoj sigurnoj zoni, u nedjelju su poginule najmanje 53 osobe.

Jordanski vojni teretni avion dopremio je medicinsku pomoć u poljsku bolnicu u sjevernoj Gazi, rekao je rano u ponedjeljak kralj Abdullah II. Po dosadašnjim saznanjima, ovo je bilo prvo takvo zračno ispuštanje pomoći u ratu, povećavajući mogućnost još jednog načina za dostavu pomoći osim egipatskog prelaza Rafah s Gazom.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI