JAKA EKSPLOZIJA U BOSANSKOM BRODU: Gori Rafinerija (VIDEO)

Večeras oko 21.30 sati začula se jaka detonacija iz Rafinerije Bosanski Brod, nakon koje je dio dio postrojenja počeo da gori.

Prve informacije govore da je u eksplodirao Pogon 4 te da u nesreći ima 15-ak povrijeđenih, od Kojih, navodno, petero teže.

Prema posljednjim informacijama iz Bosanskog Broda, jaka detonacija se čula iz pogona Izomaks, u kojem se pod visokom temperatorom i pritiskom prerađuju ostaci sirovina iz drugih proizvodnji. U ovom pogonu slična nesreća se dogodila i prije 20-ak godina, kada je smrtno stradala jedna osoba.

Građani na društvenim mrežama su čak potvrdili da su lokalne vlasti odlučile da avakuiraju dio stanovništva, no nepoznato je da li je neposredna opasnost za ljude u međuvremenu otklonjena (požar je, prije izvjesnog vremena, navodno lokalizovan).

U međuvremenu je, kako javljaju hrvatski mediji, održana i završena i sjednica Štaba Civilne zaštite u susjednom Slavonskom Brodu. Nakon sastanka čelni ljudi su izjavili da Slavonski Brod nije u opasnosti.

“Pratit ćemo cijelu noć stanje plinova na našim postajama. U kontaktu smo i sa Zagrebom, javio nam se i premijer. Mislim da je sve pod kontrolom. Ponudili smo pomoć Bosanskom Brodu. Most je bio spreman da se otvori za evakuaciju povrijeđenih. Naša bolnica je imala rezervne timove koji su bili spremni ako bude potrebe da interveniraju”, izajvio je za lokalne medije gradonačelnik Mirko Duspara.

Više informacija tokom sutrašnjeg dana.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI