JP Elektroprivreda BiH započela istražne radove za HE ‘Ustikolina’

Piše: Elma Geca (FENA)

U općini Foča u Federaciji BiH počeli su istražni radovi za izradu idejnog projekta hidroelektrane (HE) Ustikolina.

Načelnik Općine Foča u FBiH Mujo Sofradžija podsjeća da je investitor JP Elektroprivreda BiH, dok će projekat geološko-geotehničkih istražnih radova u naredna četiri mjeseca izvoditi firma GEOLP d.o.o Kakanj.

Sofradžija napominje da je riječ o istražnim radovima koji su planirani još 2019. godine

“Oni su u ponedjeljak poslali informaciju koju sam ja proslijedio i na Općinsko vijeće. U pitanju su geološka istraživanja i ovo ne znači izgradnju. Zavisno od rezultata istraživanja, ukoliko se primjerice pokaže da je moguće graditi, do toga neće doći bez referenduma na kojem će se svaki građanin izjasniti da li je za izgradnju ili ne” – naglasio je Sofradžija.

U informaciji koja je dostavljena na adresu načelnika, između ostalog, navodi se da Elektroprivreda BiH vodi pripremne aktivnosti za implementaciju projekta izgradnje HE Ustikolina na rijeci Drini, među kojima je i priprema za obavljanje geološko-geotehničkih radova-misija G1 za dopunu idejnog rješenja iz 2013. godine.

Navodi se takođe da su procedure postupka javne nabavke za izvođača radova trajale više od očekivanog te je u martu 2023. godine odabran izvođač radova i potpisan ugovor za izvođenje radova sa zavisnim društvom GEOLP te da je početak radova planiran u junu ove godine.

Kod Federalnog ministarstva okoliša i turizma proveden je postupak sticanja Rješenja o okolinskoj dozvoli za projekat izgradnje HE Ustikolina koje važi do oktobra 2024. godine, a Ministarstvo za urbanizam i zaštitu okoline BPK Goražde je izdalo Rješenje o urbanističkoj saglasnosti za obavljanje geološko-geotehničkih istražnih radova-misija G1 za potrebe aktuelizacije Idejnog projekta za HE Ustikolina koje važi do aprila 2024 – napomenuli su iz JP Elektroprivreda BiH.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI