KAD JE POLITIČAR POLITIČARU KONJ

Piše: Almedin Šišić

“Krkan, konj, krava, seljak, lopov, kriminalac, nedonošče, politički pokušaj, fašista, nacionalista, komunjara, zeleni, crveni, narandžasti, mali žuti”, samo su neki od desetina epiteta godinama prisutnih na političkoj sceni u BiH. Nekako uporedo s našim malodušnim navikavanjem da gotovo od rata naovamo s bilborda, uličnih bandera i raznih parmaka gledamo iste face, iste političke fenotipe onih koji nam obećavaju 100.000 radnih mjesta i zlatne kašike, navikli smo i na verbalne obračune ovakve vrste; naime, vokabular ovdašnja tri službena jezika je sjajna, prebogata gramatička platforma za razne mogućnosti uličarskog etiketiranja političkih protivnika.

I ne samo to. Još gore od toga je što smo, malodušno i kukavički, navikli na slična etiketiranja pojedinih naših kolega, ili civilnih aktivnista, koje bilo koji provincijski političar, ako mu se prohtije, može mrtvo-hladno i bez ikakvih posljedica zatjerati u neku stvar.

Da li onda treba da nas čudi, može li nas stoga na bilo koji način šokirati kada političar političaru, uživo, u kontakt dijaloškoj emisiji, kaže da je konj, bogalj, kriminalac, komunjara, fašista? Naravno da ne. Oni su nam nametnuli svoja rigidna pravila ponašanja, a naša je krivica i do našeg je obraza što smo na njih navikli. Jednako kao što smo navikli na besparicu. Jednako kao što smo navikli na skupoću. Jednako kao što smo navikli na loše uslove života, stara auta, loše ceste, kuckanje para za godišnji, životne neizvjesnosti bilo koje vrste, a naročito smo navikli na njihovo izazivanje vjerske i međunacionalne mržnje.

Nešto zbog čega bi u normalnom demokratskom društvu pojedinac, javni funkcioner, bio izopćen i procesuiran, kod nas je postalo stvar populizma, političkog prestiža i zauzimanja pozicija moći unutar vlastitog nacionalnog korpusa. Na sve smo to, nažalost, ovako malodušni i bez želje za borbom, navikli.

Upravo nam dolazi vrijeme, mjeseci, kada će nas opet početi okruživati razne bandere i bilbodri sa kojih će nas gledati toliko poznate političke face. Analitičari vjeruju da će ovogodišnja (pred)izborna kampanja biti prljavija nego ijedna do sada, ako je, zapravo, uopće moguće da ona bude više prljava nego ove prethodne (sama pomisao šta bi to značilo nas zgražava).
Zbog toga, dragi narode, naoružaj se živcima i pokušaj uključiti opciju ignore.

InfoRadar/Nezavisne

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI