KAKO JE NAPADNUTA AMERIKA: Neizbrisivo naslijeđe Donalda Trumpa

Neven Anđelić, profesor međunarodnih odnosa na Regents univerzitetu u Londonu, ocjenjuje kako događaji u SAD-u „pokazuju važnost demokratskih institucija i procesa“

Američki kongres je danas, 7. januara, dan nakon upada pristalica još uvijek aktulenog predsjednika Donalda Trumpa u zgradu Kapitola potvrdio pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima.

Prebrojavanjem triju elektorskih glasova u Vermontu, Biden i izabrana potpredsjednica Kamala Harris prešli su prag od 270 glasova potrebnih za pobjedu na predsjedničkom položaju. Senat i Kongres odbili su prigovore na izbacivanje izbornih glasova za Bidena u Georgiji i Pennsylvaniji. Republikanci su se također usprotivili izbornim glasovima u Arizoni, Nevadi i Michiganu, ali prijedlozi su propali prije nego što su stigli do rasprave.

Ipak potvrda pobjede Bidena u povijesti SAD-a ostat će upamćena po krvavom nasilju Trumpovih pristalica tokom kojeg su četiri osobe izgubile život, a više njih je ranjeno. Nekoliko istaknutih članova Trumpove administracije sinoć je nakon protesta podnijelo ostavke i optužili ga za izazivanje nereda.

I POTPREDSJEDNIK TRUMPU OKRENUO LEĐA

Po povratku u Kongres, zastupnicima se prvo obratio potpredsjednik Mike Pence koji je rekao da treba da se vrate poslu.

“Onima koji su danas napravili pustoš u našem glavnom gradu: niste pobijedili. Nasilje nikada ne pobjeđuje. Sloboda pobjeđuje. A ovo je još uvijek Dom naroda“, naveo je Pence.

Lider republikanske većine Mitch McConnell rekao da Senat neće biti zaplašen.

“Nećemo se povinovati bezakonju. Kongres je imao mnogo veće prijetnje od razuzdane skupine. Nisu uspjeli poremetiti našu demokratiju”, rekao je McConnell i dodao da će pobjednik predsjedničkih izbora sigurno biti potvrđen. On je također rekao da kriminalno ponašanje nikada neće biti dominantno u Americi.

Lider demokrata u Senatu Chuck Schumer istakao je da nikada nije proživio niti je mogao zamisliti ono što su doživjeli 6. januara.

“Sada tom vrlo kratkom popisu datuma američke povijesti, koji će vječno živjeti u sramoti, možemo dodati 6. januar 2021. Konačno, strašno, neizbrisivo naslijeđe 45. predsjednika Sjedinjenih Država – nesumnjivo najgore”, kazao je Schumer. On je također dodao da se današnji događaji nisu dogodili spontano. Schumer je Trumpove pristalice koje su upale u Kongres nazvao “domaćim teoristima” te je rekao da oni ne predstavljaju Ameriku.

U komentaru na dešavanja u Washingtonu politički analitičar Davor Gjenero ocijenio je da je to bilo „finale pokušaja državnog udara uzurpatora koji se nametnuo američkom demokratskom poretku, ali se i pokazalo da je američka demokratija snažnija od uzurpatora i da je za očekivati je da će sada uslijediti veoma oštar odgovor američkog državnog sustava“.

Gjenero, ipak, ne očekuje da će doći do Trumpovog opoziva u skladu s 25 amandmanom Ustava SAD-a, jer za to nema dovoljno vremena pošto je do Bidenove inauguracije ostalo svega 14 dana.

Gjenero: Za očekivati je da će uslijediti veoma oštar odgovor američkog državnog sustava

„Ono što bi se moglo desiti jeste da nakon što novi predsjednik SAD-a preuzme i zvanično dužnost po prvi put u povijesti jedan američki predsjednik bude nakon odlaska s dužnosti krivično gonjen zbog pokušaja državnog udara“, dodao je Gjenero. Naš sugovornik navodi da najveću korist od nemilih dešavanja koja su potresla SAD imaju sami Republikanci, jer se ta stranka konačno može vratiti u demokratske okvire svog političkog djelovanja.

„Trump je preko noći ostao bez potpore i velikog djela Donjeg doma i Kongresa i neće se više moći kandidirati, a Republikanska stranka će se konsolidirati“, naglasio je Gjenero u izjavi za naš portal.

Iako je Donald Trump od objavljivanje izbornih rezultata konstantno ponavljao da neće priznati izborni poraz, Gjenero ističe da „nikada niko u povijesti SAD nije učinio ništa slično ovome što se desilo u Kongresu i niko stoga nije računao na takvu soluciju“. Stoga će, zaključuje Gjenero, u povijesti SAD-a Donald Trump biti ponajprije upamćen kao zli politički klaun, kao i što je i njegov pokušaj državnog udara bio klaunovski.

POTEZANJE 25. AMANDMANA

Neven Anđelić, profesor međunarodnih odnosa na Regents univerzitetu u Londonu, ocjenjuje kako događaji u SAD-u „pokazuju važnost demokratskih institucija i procesa“.

„Pojedinac može pokušati ugroziti demokratiju, ali kada su institucije dovoljno izgrađene i utemeljene u legalnim procesima, demokratija je odbranjiva. Nažalost, protekle četiri godine su pokazale, a sinoćnji događaji naglasili, da individua nedemokratskih namjera, sumnjivog kredibiliteta te nekompetentna za posao, može demokratski legitimno biti izabrana“, navodi naš sugovornik. Četiri godine, podvukao je Anđelić, za SAD-a su propuštene, a zbog značaja te sile cijeli svijet je na gubitku.

Anđelić: Senatori i kongresmeni imali niz prilika za 25. amandman tokom Trumpovog mandata, sumnjam da postoji dovoljna podrška za taj amandman sada

Na pitanje koliko je vjerovatno da će se u ovom trenutku pokrenuti proces opoziva Donalda Trumpa, Anđelić je kazao da je „25. amandman važan dio američkih demokratskih institucija, ali da su senatori i kongresmeni, više određeni nacionalnim i svjetskim prosperitetom a manje interpartijskim rivalstvom, imali niz prilika za 25. amandman tokom Trumpovog mandata, te sumnja da postoji dovoljna podrška za taj amandman sada“.

Igor Davidović, bivši ambasador BiH u Washingtonu, ocijenio je da se u SAD desilo „ono za što niko nije mogao očekivati da će se desiti i da je to nešto o čemu će se i te kako imati govoriti u budućnosti“.

Kada je u pitanju mogućnost opoziva Donalda Trumpa, Davidović se slaže s Anđelićem, odnosno ističe da bi „u ovom trenutku to bilo besmisleno“.

„Biden je potvrđen u oba doma američkog Kongresa, a određeni broj republikanskih kongresmena, nakon ovih dešavanja, jasno je stavio do znanja da neće osporavati izbor Bidena“, kaže Davidović.

Davidović: U SAD se desilo ono za što niko nije mogao očekivati da će se desiti

Sam impeachment proces, dodao je Davidović, trajao bi duže nego je preostalo vremena do polaganja zakletve novog američkog predsjednika tako da bi bio bespredmetan.

“Ali ako bi neko išao kapriciozno da predsjednik SAD-a okonča mandat, kako se to kaže u američkoj vojsci, nečasnim otpustom, to bi bio rezultat bez istinskog efekta. A sada smo vidjeli i posljednju izjavu Trumpa da se sam proces inauguracije neće ničim ometati. Tako da ne vjerujem da je ikome sada u interesu pokretanje impeachmenta, koji je u istoriji SAD-a više puta pokretan, ali je samo jednom uspješno okončan“, zaključio je Davidović.

Gordana KATANA
Gordana KATANA
Bosanskohercegovačka novinarka i građanska aktivistica. Tokom karijere izvještavala za više bh i inostranih medija: Oslobođenje, BHT, BIRN, VOA, RFERL, IWPR, Anadolu Agency, Reuters.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI