KAKO JE OPLJAČKANA NAŠA INDUSTRIJA (3): Sjećate li se Vranice, nekada je gradila tornjeve?

Izvor: Žurnal
Piše: Amarildo Gutić

Firma „Energoinvest-armature“ do početka privatizacije bila je dio Energoinvesta. Sada je u likvidaciji, bez radnika ali sa višemilionskim vrijednim nekretninama koje se polako prodaju. Ta nekada industrijska lokacija u sarajevskoj ulici Džemala Bijedića, sada postaje veliko gradilište stambenih objekata. Većinski vlasnik je nakon fonda „MI group“ te izvjesnog Seada Bahovića sada je advokat Zijad Šušić. Nije mu problem što je firma završila u likvidaciji, a radnici ostali bez posla. Opet su oni krivi.

“Nisu bili produktivni, nisu mogli ispoštovati normu,“ reći će Šušić za Žurnal.

Za utjehu Šušiću i manjim suvlasnicima ostaju nekretnine, koje će im sigurno mnogo brže donijeti veliku dobit nego „neproduktivni radnici“. U razgovoru za Žurnal krivi zakonske odredbe koje su radnicima omogućile da tužbama potražuju svoja prava, koje su po njemu natjerale vlasnike na stečajne i likvidacione postupke.

Šušić je bio 5-postotni dioničar ZIF-a “BONUS”, član NO „MI group“, predsjednik NO „GP Bosna“, član NO „GP Put“ i NO „Vranice“. Zastupa 60 firmi, među kojima su FDS, Krivaja, a uspjeva biti i stečajni upravnik. I pored tog iskustva, tvrdi da je i sam žrtva kupoprodaje dionica. Ipak, utisak je da zbog tog gubitka nije mnogo uznemiren.

Proces kupoprodaje dionica, berzanskog poslovanja i investicionih fondova u BiH doima se kao jedan paralelni svijet, život koji ili ne poznaje ili ne priznaje ovdašnju stvarnost. Važan je profit, što brži profit. Tu prijatelji brzo postaju neprijatelji i obrnuto.

VRANICA KAO ZALOG

Nije teško uočiti kako su nakon privatizacije, jedna po jedna ubrzano nestajale velike građevinske firme u državnom vlasništvu, upravo u godinama kada je građevinarstvo u ekspanziji.

„Vranica dd“ je jedna od njih. Prije stečaja najviše dionica Vranice imao je ZIF Bosfin, a 40 % ovog fonda u vlasništvu je „Mi-Group“ i Raiffeisen banke BiH. Više od 5% dionica u Vranici imali su „A.D. Absolute“ iz Bara (Crna Gora) 9,7 %, „Unioninvest-Izgradnja objekata“ 7,6, te Muhamed Zornić sa 5,2 posto dionica.

Posljednji veliki angažman firma je imala na izgradnji Avazovog tornja. Sada je u stečaju i jedina nada za nekoliko stotina preživjelih radnika jeste eventualni strateški partner. Gotovo nemoguća misija, znajući da je imovina Vranice uglavnom pod bankarskim hipotekama. Pod hipotekom je i 70 hiljada atraktivnog građevinskog zemljišta u sarajevskom naselju Stup.

Finansijska policija FBiH je još 2011. godine dostavila Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo „Izvještaj o postojanju sumnje o počinjenom krivičnom djelu“ protiv Nasera Dace, bivšeg direktora Vranice, potom Ibrahima Jusufranića, tada direktora „Unioninvest izgradnje objekata“ te Edina Dizdara, tadašnjeg savjetnika i predsjednika NO Vranice. Navedeno je da su nekretnine Vranice davali pod hipoteku kako bi druga pravna lica dobila kredit vrijednosti 33 miliona maraka.

“Ibrahim Jusufranić u svojstvu direktora „Unioninvest-izgradnja objekata” u saizvršilaštvu sa Daca Naserom i Edinom Dizdarom u namjeri da obezbjedi novčana sredstva za kupovinu vlastitih dionica, kao i da obezbjedi nekretnine koje bi dao pod hipoteku radi dobijanja kreditnih sredstva od banaka, zloupotrebio službeni položaj tako što je s ciljem prikrivanja prave namjene utroška sopstvenih sredstava, kao suinvestitor, zaključio ugovor sa investitorom „Vranica” d.d. Sarajevo, kojim su se ugovorne strane sporazumile da će osnovati novi pravni subjekat u svrhu realizacije fiktivnog projekta „STUP“, navedeno je u tom izvještaju.

Potom su slijedila još dvije prijave Finansijske policije protiv više povezanih osoba. Pojednostavljeno, Vranica je dala imovinu pod hipoteku, „Unioninvest izgradnje objekata“ koja pak daje pozajmicu od 17 miliona firmi “Vradis investicije” čiji je osnivač i vlasnik Muharem Bajrić, da kupi dionice „Unioninvest izgradnje objekata“ !? Prokurista u “Vradis investicije” bio je Edin Dizdar, dakle predsjednik NO odbora Vranice. Ime Edina Dizdara biće neizbježno u daljnjim dijelovima ovog feljtona, kao i Zijada Blekića, još uvijek aktuelnog predsjednika NO Sarajevske berze, a u vrijeme navedenih transakacija i člana NO Vranice, u kojem su još prema izvještaju Finansijske policije bili Adnan Bunjo, Ševkija Obralija i Ivan Ljubić.

“Prvoprijavljeni Muharem Bajrić je u saizvršilaštvu sa direktorima Društva „Vradis investicije“Ramizom Bibić i Nermanom Šehović su nanijeli štetu Društvu „Unioninvest izgradnja objekata“ u iznosu od 17.4 miliona, a omogućili korist za “Vradis Investicije” u iznosu od 13.8 miliona, Zijadu Blekiću u iznosu od 1,2 miliona, Košarkaškom savezu BiH u iznosu 50 hiljada, Fondu EUROHAUS Balanced“ u iznosu od 50 hiljada, Dženanu Neziroviću u iznosu od 170 hilkada, Brokerskoj kući „EUROHAUS“ u iznosu od 200 hiljada KM, „Air Aba“ Sarajevo 75 hiljada „TTI“ doo Sarajevo 15 hiljada, „Beta Investment“ 125 hiljada, „Remontmontaži“ Tuzla 300 hiljada, „Vradis Investicije“ doo Sarajevo hotel u vrijednosti 587 hiljada te Muharemu Bajriću 788 hiljada KM, tako što su unaprijed znali i dogovorili da neće vratiti pozajmljena sredstva u cjelokupnom iznosu od 22.4 miliona, te su nevraćene pozajmice u iznosu od 17.4 miliona KM utrošili isplatama sa računa „Vradis investicija”, navedeno je u dijelu jednog od tri opširna izvještaja Finansijske policije.

Radnici Vranice naravno ne znaju mnogo od toga što se dešavalo u špekulativnim radnjama uprave firme. Kako god, Kantonalno tužilaštvo Sarajevo se nije proslavilo u ovom predmetu, a mnogo uzrujani nisu bili ni suvlasnici “Vranice. Drugi najveći dioničar, kako smo naveli, bilo je Akcionarsko društvo “Absolute” iz Bara, Crna Gora.

MAJKO NAŠA CRNA GORO

A.D. “Absolute” je prema Centralnom registru privrednih subjekata Crne Gore registrovan 9.7.2010. godine. U isto vrijeme iz registra je brisan “Absolute doo”, čiji su osnivači bili Zijad Blekić, Bećir Perazić, Rajka Pudar, Vlatko Aprcović te “Balkan investment managment limited”, firma registrovana na Kajmanskim ostrvima, dakle oazi off-shore kompanija. Sve ukazuje da je u pozadini Aleksandar Hrkač, berzanski mešetar iz Osijeka, o kojem ćemo opširnije govoriti u nastavcima ovog feljtona i transakcijama dionica Bosnalijeka, Elektro-grupe te Alumine.

“Absolute doo” je suosnivač “Flash doo” Podgorica zajedno sa Zijadom Blekićem, Veselinom Barovićem, Boišom Šotrom te Bećirom Perazićem, koje je potom preregistrovano u “AD Flash”, u kojem je predsjednik odbora direktora Ibrahim Hakan Aydogan, igrom slučaja zet Zijada Blekića.

Veselin Barović se dugo vremena navodio kao dobar prijatelj i saradnik crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, a ima suvlasništvo u brojnim javnim i privatnim crnogorskim kompanijama. Žurnal će kompletnu šemu interesno povezanih navedenih osoba i firmi objaviti na kraju feljtona. No, vratimo se u BiH.

Zijad Blekić tokom razgovora za Žurnal negira bilo šta sporno u njegovom poslovanju.Stava je da su samo korišteni propisi koje je zakonodavna vlast donijela.

“Rijetko boravim u Sarajevu. Izašao sam iz posla i samo sam zadržao funkciju predsjednika NO Sarajevske berze”, tvrdi Blekić za Žurnal, iako je u to teško povjerovati.

Njegova brokerska kuća “Eurohaus” je u stečajnom postupku. Kao osnivači u sudskom registru navedeni su Boiša Šotra, Suad Kurtčehajić, Fadil Ćosibegović, Vedranka Gadžić te Društvo za upravljanje investicionim fondom “Euroinvest A.D.” Podgorica. U Centralnom registru privrednih subjekata Crne Gore kao lica u tom fondu navedeni su Boiša Šotra kao izvršni, te članovi odbora direktora Vlastimir Mijović, Danilo Mitrović i Saša Matić.

U međuvremenu registrovan je “Eurohaus invest” kao društvo za upravljanje fondovima. Među značajnijim osnivačima – fizičkim licima su Zijad Blekić, Suad Kurtčehajić, Boiša Šotra, Mešan Pehilj te Adnan Mujan.

Suosnivač je “WVP doo” za zastupanje u osiguranju Sarajevo, koje se navodi i kao suosnivač “WVP INVEST” društva za finansijsko posredovanje, a koje su pak osnovali i Zijad Blekić, Suad Kurtčehajić, Mešan Pehilj i Mirsad Osmić.

Drugo pravno lice koje je suosnivač “Eurohaus investa” je “SA Investment”. Prema sudskom registru osnivači su izvjesni Dino Kukić te Besim Čorhodžić, svojevremeno jedan od direktora u “GP Put” i te Semin Mašić, bivši direktor Hidrogradnje, još jedne smišljeno uništene, a prije toga opljačkane firme…

Nastaviće se…

(zurnal.info)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI