PARA VRTI GDJE BURGIJA NEĆE

KAKO RADE “KOMISIJE” ZA SREBRENICU I SARAJEVO VLADE RS: Formirani nedavno, a još lani potrošili 250.000 KM!

Osnivanje komisija u RS “za istraživanje ratnih događaja” u i oko Srebrenice i Sarajeva, što je, prema općem mišljenju, prevashodno pokušaj revidiranja rezultata genocida i osporovanja presuda kao rezultata četverogodišnje opsade Sarajeva, ne samo da je izavalo buru reakcija, već je u startu pokazalo i onu drugu stranu, budući da se opet sve svodi na – novac.

Naime, Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih RS potrošio je prošle godine blizu četvrt miliona maraka (250.000 KM) na “istraživanje ‘događaja’ u srebreničkoj i sarajevskoj regiji”, iako su članovi komisija imenovani tek u februaru ove godine?! U nedavno objavljenom revizorskom izvještaju za 2018. godinu Glavna služba za reviziju RS je utvrdila da su rashodi po ovom osnovu iznosili tačno 244.058 КM.

NEPOZNATO KAKO JE POTROŠEN NOVAC

“Iznos od 244.058 КM odnosi se na rashode nastale po osnovu projekta – Podrška za istraživanje, dokumentovanje i analize, čiji je idejni nosilac i realizator Centar. Projekat obuhvata istraživanje događaja u Srebrenici, srebreničkoj regiji, zapadnokrajiškim opštinama, Sarajevu, kao i popis nestalih i razmijenjenih lica”, piše u izvještaju.

Kakvi su rezultati ovih “istraživanja”, i kako je i u koje namjene potrošen ovaj novac, javnosti je potpuno nepoznato.

Narodna skupština RS je na posebnoj sjednici u avgustu prošle godine usvojila zaključke u vezi sa Izvještajem iz 2004. godine “o dešavanjima u i oko Srebrenice”, a kojima je ovaj izvještaj stavljen van snage. Već takva jedna odluka izavala je buru reakcija i gnušanje žrtava genocida, a formiranje komisija osudili su i OHR, Ambasada SAD i kompletna međunarodna zajednica.

No, zaključci su tada u NSRS prihvaćeni jednoglasno, a prilikom usaglašavanja njihovih prijedloga, poslanici i opozicije i vladajućih stranaka u RS pokazali su konsenzus, što je još jedna, poražavajuća potvrda o tome da je negiranje (razmjera) genocida u političkom životu RS postalo podrazmijevajuća društvena “norma”.

Foto: Formiranje komisija osudila i Ambasada SAD-a u BiH

Podsjećamo, tada je ocijenjeno da je Izvještaj iz 2004. godine, iako je donesen nakon duge istrage i priznanja tadašnjeg predsjednika RS Dragana Čavića “da u Srebrenici jeste bio genocid”, napravljen “pod pritiskom međunarodne zajednice”. Tako je odlučeno i da se formiraju “nezavisne međunarodne komisije” (u kojima je određeni broj lobista i niz anonimnih “zvaničnika”) koje bi, kako je bilo navedeno, “na objektivan i nepristrasan način utvrdile stradanja svih naroda na području srebreničke regije u periodu od 1992. do 1995. godine”. Također, istom odlukom Vlada RS fomirala je i “nezavisnu komisiju” koja bi “na objektivan i nepristrasan način utvrdila stradanja Srba u Sarajevu”.

Ni u jednoj ni u drugoj ovoj komisiji nema člana-Bošnjaka.

Iako je bilo zaključeno da rok za rad obje novoformirane komisije ne bi trebao biti duži od jedne godine, tek u februaru ove godine Vlada RS je imenovala članove obje komisije, a neki članovi istovremeno rade u i u jednoj i u drugoj.

Na čelu Komisije za Sarajevo je Raphael Israeli iz Izraela, a članovi: Walter Manoshek, Darko Tanasković, Laurence Armand French, Giuseppe Zaaccharia, Viktor Bezručenko i Patrick Barriot.

Za predsjedavajućeg Komisije za Srebrenicu imenovan je Gideona Greifa iz Izraela, a članovi su: Adenrele Shinaba, Yuki Osa, Roger Bayard, Zeng Yi, Giuseppe Zaccharia, Markus Goldbach, Laurence Armand French i Marija Đurić.

Sve i jedan član ove komisije, osim Tanaskovića, je poznat u mjeri da o njima ništa nije poznato. O samom Tanaskoviću govore njegova djela i izjave. Riječ je, naime, o notornom nacionalisti i ksenofobu.

Nakon prvih konstitutivnih sjednica članovi ovih komisija nisu željeli davati izjave niti iznositi nikakve detalje u javnost. Tako je javnost ostala uskraćena i za odgovore na pitanja kada je i na koji način utrošeno 250.000 KM “za istraživanja”.

GRANTOVI RATNIM ZLOČINCIMA

Iz Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, s obzirom na to da je njih Vlada RS zadužila da komisijama pruže administrativno-tehničku podršku, kratko je istaknuto da se članovi komisija neće oglašavati do okončanja rada, jer smatraju da bi istupi mogli biti “preuranjeni i kontraproduktivni”.

U izvještaju Glavne službe za reviziju RS, koja je inače dala pozitivno mišljenje o finansijskom izvještaju Centra RS za 2018., navodi se i da su prošlogodišnji grantovi iznosili 20.000 KM.

Novac je isplaćen kao “jednokratno materijalno obezbjeđenje licima koja se nalaze u pritvoru pri Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine u Hagu”. S obzirom da su iz RS u Hagu još jedino ratni zločinac Radovan Karadžić, koji je nedavno pravosnažno osuđen na doživotni zatvor, i ratni zločinac Ratko Mladić, koji je prevostepeno presuđen također na doživotni zatvor, jasno je da je njima isplaćeno po 10.000 KM.

Foto: Po 10.000 KM “pomoći” ratnim zličincima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću

“Grantovi su iskazani u iznosu od 20.000 КM, što je u okviru sredstava odobrenih drugim rebalansom budžeta. Sredstva su dodijeljena na osnovu Zakona o saradnji RS sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu i Odluke Vlade o jednokratnom materijalnom obezbjeđenju lica RS koja se nalaze u pritvoru pri Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine u Hagu za 2018. godinu. Na osnovu toga, odobrena je finansijska pomoć u iznosu od po 10.000 КM, a sredstva su u toku godine isplaćena u četiri rate. Centar je sačinio izvještaj o dodijeljenim sredstvima granta i isti dostavio Vladi”, istaknuto je u revizorskom izvještaju.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI