KAO ODGOVOR NA AFERU “TEGELTIJA”: Aktivisti ReStarta pred OHR-om “potkovali” konja Milana (VIDEO)

Kao odgovor na aferu potkivanje, u kojoj se predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija tereti da je preko posrednika primio novac kako bi urgirao u jednom predmetu, aktivisti udruženja ReStart iz Banjaluke danas su pred zgradu Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) doveli konja Milana kojeg su simbolično potkovali.

Na ovakav potez, kako su naglasili, odlučili su nakon odluke Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a koja je prije nekoliko dana odbacila disciplinsku tužbu protiv Tegeltije.

Iz ReStarta poručuju da na očigledan primjer “ogromne korupcije u bh. prasvosuđu” jedno može da reagira OHR. Predsjednik ReStarta Stefan Blagić i udruženje od visokog predstavnika Valentina Inzka zahtijevaju da iskoristi svoje ovlasti i reaguje te opravda ulogu međunarodne zajednice u našoj zemlji.

Da se ne bi trebalo sve završiti na performansu jedne nevladine organizacije potvrđuje i informacija da je Ured disciplinskog tužioca VSTV-a jučer podnio žalbu na odluku Prvostepene disciplinske komisije u postupku protiv Tegeltije, koja je, kao što je poznato, odbacila tužbu protiv, nominalno, svog šefa.

Vrijedi posdjetiti da je afera potkivanje, koju su otvorile kolege iz magazine Žurnal.info, iz temelja potresla vrh bh. pravosuđa, jer je do srži ogolila mnoge interese i veze rukovodećih struktura VSTV-a, Tužilaštva BiH i lokalnih institucija pravosuđa.

Svi mediji iz BiH, ali i mnogi svjetski, sedmicama izvještajavaju o ovoj aferi koju pomno prate i diplomatska predstavništva u BiH, posebno Ambasada SAD-a kao države koja je uložila mnogo ugleda i sredstava u reformu pravosuđa koju su lokalni pojedinci obesmislili.

Podsjećamo, afera je otkrivena nakon objavljivanja video snimka na kojem se vidi prvi čovjek bh. pravosuđa, Milan Tegeltija, kojeg biznismen Nermin Alešević pokušava uvjeriti da utječe na njegov predmet, a preko posrednka Marka Pandže iz SIPA-e, koji Aleševiću preporučuje da Tegeltiju “potkuje” parama.

Inače, nakon performansa ispred zrgade OHR-a, aktivisti ReStarta zaustavljeni od strane policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI