Kemal Ademović uputio dva zahtjeva Ustavnom sudu BiH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Kemal Ademović uputio je dva zahtjeva Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Jedan je Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u Republici Srpskoj, budući da krši Ustav Bosne i Hercegovine i Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme koji propisuje da dozvole za proizvodnju i remont naoružanja i vojne opreme pravnim licima izdaje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, a ne entitetska vlada.

Drugi je Zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene Vlade Federacije BiH, budući da krši Ustav Bosne i Hercegovine jer uzurpira isključivu nadležnost Parlamentarne skupštine BiH da reguliše pitanje državne imovine, uključujući i šume i šumsko zemljište, te omogućava raspolaganje odnosno prenamjenu šumskog zemljišta bez saglasnosti vlasnika – Bosne i Hercegovine.

Oba zahtjeva za ocjenu ustavnosti predata su Ustavnom sudu BiH 4. marta, navedeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Kemala Ademovića, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI