KLUB NOVINARA BANJALUKA: Krivične prijave protiv političara koji podstiču napade na novinare

A.Šu.

MUP RS je podnio izvještaj Tužilaštvu u vezi nedavnog brutalnog napada na novinara BN TV Vladimira Kovačevića što znači da je pritisak novinarske zajednice urodio plodom, rečeno je danas na pres konferenciji Kluba novinara Banjaluka.

Iz ovog udruženja, u kojem je danas održan sastanak sa novinarom Vladimirom Kovačevićem, istaknuto je da će pratiti razvoj situacije i svake sedmice će održavati sastanak u vezi sa istragom.

Klub novinara oštro je osudio sramotan i neprimjerenen postupak nekih medija u RS (misli prije svega na RTRS i ATV) koji su prenijeli tekst iz tabloida Informer iz Srbije u kome navode da je Vladimir Kovačević dobio veliki novac od nekih stranih organizacija. Upućen je apel medijima da prestanu prenositi nepotpisane i izmišljene tekstove.

„Na taj način se crtaju mete na leđima novinara. Sramotno je za medije koji su odlučili da šire laži i manipulacije. Takođe, Klub novinara se konsultuje sa pravnicima i podnijeće krivične prijave protiv visokopozicioniranih članova vladajućih partija koji odobravaju i podstiču na prebijanje novinara“, kazao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara.

Dodao je da ga zabrinjava da važne dokaze nije otkrila policija, nego Kovačevićev otac koji je u blizini našao palicu kojom je Vladimir Kovačević napadnut.

„To zaista stvara sumnju da se slučaju pristupa površno, kako je naveo Vukelić. Nada se da će odgovorni u policiji odgovarati za previd“, kazao je on, dodavši da je zahvalan medicinskom osoblju i kolegama novinarima koji su ga podržali.

Što se zakonskih promjena koja bi regulisala napade na novinare tiče, Vukelić je podsjetio da Klub novinara šest godina radi na promjeni krivičnog zakona da se uvede odredba da napad na novinara predstavlja napad na službeno lice.  Istaknuo je da su do sada slali zvanične dopise i prijedloge i da je Parlament RS uvijek odbacivao njihove prijedloge.

Inforadar/photo Gerila.info

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI