Ko su kandidati SDA za liste na izborima: U utrci Zvizdić, Čampara, Sarajlić, Sebija Izetbegović…

Kako je za Klix.ba potvrdila glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić riječ je o Demokratskoj stranci koja na svojoj listi ima samo dva kandidata i to za funkciju predsjednika i potpredsjednika RS-a, a to su Živko Kondić i Nedžad Delić.

Ona je potvrdila da je krajni rok za dostavljanje listi 9. juli do 16 sati.

Klix.ba došao je u posjed internih dokumenata iz Stranke demokratske akcije, odnosno prijedloga kandidata za liste na državnom, federalnom i kantonalnom nivou s područja Sarajeva.

Tako je OO SDA Centar za nosioca liste za državni nivo predložila aktuelnog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića. OO SDA Novo Sarajevo za nosioce liste predlaže trenutnu ministricu za izbjeglice i raseljene osobe Semihu Borovac, uz napomenu da podržavaju i Zvizdića, zatim Asima Sarajlića, trenutnog državnog zastupnika, te Sebiju Izetbegović, direktoricu KCUS-a.

OO Novi Grad na listu za državni nivo predlaže aktuelnog ministra privrede KS Muharema Šabića, a OO SDA Ilidža Velidu Memić. OO Vogošća i OO Trnovo predložili su Sarajlića, a OO Ilijaš Sarajlića i Zvizdića.

Za federalni nivo iz Starog Grada predložen je Amor Mašović, iz OO Centar Sebija Izetbegović i Edin Mirvić, a iz OO Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, aktuelni općinski načelnik, Čedomir Lukić i Ivica Mladina.

OO SDA Novi Grad predlaže Erdala Trhulja, bivšeg ministra energije FBiH, zatim Sabahudina Delalića, zamjenika predsjedavajuće Skupštine KS i Adnana Efendića. OO Ilidža predlaže Elvira Kazazovića, ministra obrazovanja KS i Aišu Ćenanović.

OO Vogošća za ovaj nivo predlaže Kenelu Zuko, Muhameda Kozadru i Dževada Hodžića, a OO Ilijaš Almiru Ćosić Avdić, Amara Dovadžiju, zatim Sarajlića i Zvizdića, koji se predlažu kao nosioci liste.

Iz Asocijacije žena i Asocijacije Fatma SDA na listu za federalni nivo se predlažu Ćosić-Avdić, Sebija Izetbegović i Kenela Zuko.

Također, na sjednici Asocijacije žena SDA Kantona Sarajevo održane 14. juna Sebija Izetbegović predložena je za nosioca liste za Federalni parlament.

Prijedlog iz OO SDA Stari Grad za kantonalnu listu je Haris Zahiragić, bivši predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), dok se iz OO Centar predlaže Aljoša Čampara, aktuelni minstar FMUP-a, zatim Muamer Bandić i Senija Milišić.

Prijedlozi iz OO Novo Sarajevo su Hazim Bahtanović, Džemo Tucak i Vanja Vuković, a iz OO Novi Grad Semir Efendić, aktuelni općinski načelnik, Hajrudin Hrvačić, Hermedin Zornić, Jasmin Smječanin, Samra Ćosović – Hajdarević, Rijana Jusufbegović, te Irma Dževlan.

IZ OO Ilidža se predlažu Mirza Čelik, aktuelni šef Kluba SDA u Skupštini KS, Mirza Hošić, Haris Gudić, Azra Muzur, trenutna v.d. direktora Vodovod i kanalizacija, te Smiljana Viteškić.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI