Kojović: Sa svih strana dolaze informacije o nametanju izbornog zakona i ispunjavanju želja HDZ-a

Zastupnik u državnom parlamentu iz Naše stranke Predrag Kojović komentirao je sve glasnije najave da bi visoki predstavnik mogao nametnuti izmjene izbornog zakona. Tim povodom iznio je žestoku kritiku.

“Informacija da bi visoki predstavnik Schimdt u narednih nekoliko dana zakonodavnom intervencijom, de facto, implementirao dio zahtjeva koje je HDZ u toku propalih pregovora o ustavnoj i izbornoj reformi, tvrdoglavo zastupao dolazi sa više strana.

Osim što je suprotna zdravom razumu i demokratskim, građanskim vrijednostima EU, takva bi izmjena protivrječila odluci Ustavnog suda BiH koji je o ovom pitanju raspravljao više puta i svaki put donio istu odluku; svi konstitutivni narodi taj status imaju na cijelom teritoriju BiH i da se prema tome politička prava koja izviru iz etničke pripadnosti ne mogu vezati samo za određeni dio teritorije”, kaže Kojović.

Naglašava da je to upravo ono što HDZ hoće, a visoki predstavnik im, izgleda, planira pokloniti. Hrvatski klub u federalnom Domu naroda bio bi, po najavljenim izmjenama, popunjen delegatima koji isključivo dolaze iz kantona u kojima su Hrvati apsolutno većine.

“Naravno da se normalan čovjek upita; ako je primarna svrha federalnog Doma naroda da spriječi kolektivnu i pojedinačnu neravnopravnost i diskriminaciju po etničkoj osnovi, a što se uglavnom događa onima koji su u nekoj regiji manjina, zar nije logično dati jači glas onima koji dolaze iz sredina u kojima su manjina”, ističe ovaj zastupnik Naše stranke.

Dalje je kritikovao i predstavnika Evropske unije u BiH.

“Najviše bode oči i srce mogućnost da upravo predstavnik EU suštinskim prihvatanjem HDZ-ovog razmišljanja pošalje užasnu poruku građanima BiH. Svim onim građanima koji sanjaju da će se naša zemlja jednog dana osloboditi ove krimogene i nacionalističke noćne more i postati normalna, građanska država u kojoj smo svi jednaki na svakom pedlju BiH i jedni druge ne sudimo po vjeri i imenu nego po karakteru i ljudskim kvalitetima”, kaže Kojović.

U drugom, tehničkom, dijelu izmjena o čijem se nametanju trenutno razgovara na nekoliko važnih mjesta, visoki predstavnik Schimdt će, navodno, implementirati nekoliko kozmetičkih izmjena kojima bi se navodno trebala umanjiti mogućnost krađe glasova.

“Apsurdno je, u nedostatku bolje riječi, da se spriječavanje krađe glasova na izborima, kako se jasno pokazalo u proteklim pregovorima o ustavnim i izbornim reformama smatra ustupkom opoziciji – ukoliko zauzvrat podrži daljnu etničku podjelu u BiH. Svaki korak ka spriječavanju krađe glasova je koristan i dobrodošao osim kada služi isključivo da skrene pažnju sa suštinskih, političkih, promjena u izbornom zakonu. Naravno da Visoki predstavnik ima pravo zakonodavnog djelovanja. Ako donese odluku o kojoj se priča, njegova će odluka biti i legalna i legitimna”, ističe Kojović.

Poručio je da Naša stranka nikad neće prihvatiti ojačavanje dosadašnje i uvođenje novih oblika diskriminacije građana BiH.

“Sve što radimo ima za cilj jedno; da BiH bude država svih njenih građana. Duboko vjerujem da velika većina građana osjeća da je politička promjena koju će ova zemlja doživjeti u oktobru neizbježna. Nacionalistička garnitura koja ovu zemlju decenijama valja po blatu će otići ako tako odluče građani – a ja vjerujem da hoće. Jedino što vladajuću nacionalističku garnituru može zadržati na vlasti je par, dobro iskalkulisanih, promjena u Ustavu FBiH i izbornom zakonu po HDZ-ovoj logici o legitimnom predstavljanju. Kroz parlamente takvi prijedlozi nisu prošli. Kroz političke pregovore takođe nisu prošli. Poražavajuće bi bilo da prođu jer je tako odlučila Evropa”, zaključio je Kojović.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI