Konaković, Kapidžić, Nikšić… završili u izvještaju State Departmenta zbog odnosa prema medijima

U novom izvještaju o stanju ljudskih prava u svijetu, u dijelu koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu detaljno su opisani svi detalji koje su Amerikanci zabilježili kao vrstu narušavanja ljudskih prava i sloboda.

Zanimljivo je da se na više mjesta u izvještaju navode detaljni opisi pojedinih političara zbog njihovog odnosa prema medijima.

Tu je svakako najdominantiniji predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Tako je opisano kako je Dodik za vrijeme predizborne kampanje više puta davao negativne komentare o televiziji BN, a na skupu SNSD-a u Banjoj Luci dvojica učesnika su fizički napala snimatelja spomenute televizije je rje odbio da prekine snimanje njihovog nepropisno parkiranog vozila.

Pored toga u izvještaju je navedeno da je Gorica Dodik objavila fotografiju visokog predstavnika Christiana Schmidta i direktora BNTV-a Vlade Trišića uz natpis “Hitler i njegov sluga”.

Izvještaj dalje tretira i kritikuje odnos SDA, odnosno pojedinih članova te stranke prema Face TV-u. Tako se u izvještaju spominje kako je Faruk Kapidžić na Facebooku napisao da je Hadžifejzović “bolesni novinar, ucijenjena kukavica i lopov”. Naglašavaju da su te uvrede bile reakcija na satirični prilog emitiran na Face Tv-u.

Dodik se spominje i u slučaju kada je pokazao srednji prst prema novinarima ispred Tužilaštva BiH, a kasniej se pravdao da je to uradio smao prema novinarima BNTV-a i Avaza.

Kritikovan je i lider SDP-a Nermin Nikšić jer je u aprilu prošle godine zaustavio novinarku N1 televizije Sunčicu Šehić, uhvatio je za ruku i nazvao je patetičnom.

Dalje, i bivši premijer KS Edin Forto je završio u izvještaju, a kako se opisuje na TVSA je vikao na novinarku pokušavajući da diskredituje njena pitanja.

U izvještaju je završio i čelnik Naroda i pravde koji je reagujući na nepovoljne medijske napise o njemu internet portale označio režimskim i lažovima, optužujući ih da vode kampanju protiv njega. Taj slučaj se konkretno odnosi na Konakovićeve komentare portala Klix.ba.

Također u izvještaju State Departmenta se navode i prijetnje Srđanu Puhalu, Borki Rudić, Slađanu Tomiću i drugim novinarima i medijima, a prije svega zbog prijetnji i poruka koje su dobijali od Jasmina Mulahusića.

Cijeli izvještaj možete pročitati ovdje.

Izvor: Klix.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI