Kosovo: Selo Banjska četvrti dan pod blokadom

Selo Banjska kod Zvečana na Sjeveru Kosova, gdje je u nedjelju došlo do sukoba u kojem su ubijena trojica Srba i jedan pripadnik kosovske policije te dvojica ranjena, je i dalje pod blokadom, iako je akcija policijske pretrage završena.

Kako je priopćio zamjenik kosovske policije za regiju Sjeverna Mitrovica Veton Elšani, ulazak u Banjsku i dalje je dozvoljen samo mještanima, a odluka šta će činiti dalje bit će donesena danas, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Iz kosovske policije je priopćeno i da je uhićeno ukupno osam Srba na Severu, za koje se smatra da su povezani s pucnjavom u Banjskoj i ubojstvom pripadnika policije.

Kfor je priopćio da su njihove trupe bile prisutne u području Banjske, te da su pratili situaciji i bili spremni da odgovore.

Prethodno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, na sastanku s veleposlanicima Kvinte i EU, zatražio da Kfor preuzme brigu o sigurnosti na Sjeveru Kosova.

Vučić se sastao i sa savjetnikom američkog State Departmenta Derekom Cholletom koji je poručio da je tragični gubitak života na sjeveru Kosova dodatno upozorenje o važnosti hitnog ponovnog uspostavljanja mira i povratka dijalogu uz posredovanje Europske unije.

Inače, u sve četiri općine na sjeveru Kosova – Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici, građani su u utorak palili svijeće i odavali počast tragično stradalim sunarodnicima.

u utorak večer su i u Beogradu ispred Hrama Svetog Save građani palili svijeće.

Od utorka je na Kosovu trodnevna žalost, a danas je Dan žalosti u Srbiji kao i  kao i u Republici Srpskoj.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI