Mediji: Uzorci dokazuju, izveden je napad hemijskim oružjem u Siriji

Američki zvaničnici dobili su uzorke krvi i urina žrtava navodnog hemijskog napada u Siriji, a testovi su pokazali da su uzorci pozitivni na hemikalije, prije svega na hlorin, a neki i na nervni agens, javlja američka televizija MSNBC.

Sirijski ambasador u UN-a Bashar Jaafari rekao je novinarima da dva istražiteljska tima Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) treba da stignu u Siriju radi istrage o pogubnom napadu u Doumi.

“Te dvije grupe će odvojeno stići u Siriju…Spremni smo da ih ispratimo do lokacije na koju žele otići, kad god žele”, rekao je Jaafari, prenosi Reuters.

OPCW, međutim, nije potvrdila planove za putovanje svojih istražitelja.

Sirija je, u međuvremenu, saopćila da će Zapad smatrati odgovornim za bilo kakvo odlaganje dolaska misije OPCW-a radi istrage o navodnom hemijskom napadu u toj zemlji.

Neimenovani izvor iz sirijskog Ministarstva vanjskih poslova rekao je državnoj televiziji da Zapad pokušava opstruirati zadatak misije OPCW-a i da se “umiješa u njen rad”.

Žestok napad na Doumu

Douma je posljednji grad u oblasti Istočna Ghouta koji je pod kontrolom pobunjenika i na njega je u petak sirijska vojska pokrenula žestok napad, pri čemu je poginulo na desetine ljudi.

Sirijska pobunjenička grupa optužila je u subotu vladine snage da su bacile bure-bombu sa otrovnim hemikalijama na civile u Doumi, te da je tom prilikom povrijeđeno više od 500 osoba.

SAD optužuju sirijske snage da stoje iza napada hemijskim oružjem u Doumi i prijete raketnim napadom.

Dokaza da se napad hemijskim oružjem dogodio do sada nema, a Rusija je upozorila SAD da će Moskva napad na Siriju smatrati ratnim zločinom, navodeći da bi on mogao da izazove direktan vojni sukob.

Izvor: Agencije/Al Jazeera

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI