Meron: Mladi ključni za hašku pravdu

Predsjednik Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove Teodor Meron, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, za Radio Slobodna Evropa govorio je o budućnosti procesuiranja predmeta ratnih zločina, s akcentom na genocid.

Ključno je, smatra Meron, mladima pokazati da su oni ti koji će sutra odigrati krucijalnu ulogu u primjeni principa Haškog tribunala i borbi protiv nekažnjivosti.

Prestankom rada Haškog tribunala, pred pravosuđima u zemljama bivše Jugoslavije je izazov da međunarodne principe ustanovljene tokom njegovog rada provode i u praksi pred domaćim sudovima.

Predsjednik Haškog mehanizma, nasljednika Tribunala, Teodor Meron za RSE kaže kako je sada važno da budući tužioci i sudije pred pravosuđima svojih zemalja primjene ono što je počeo Tribunal.

“Budućnost leži na mladim ljudima. Moramo se pobrinuti da shvate o čemu se radi u međunarodnom humanitarnom pravu, ali i krivičnom i naš je fokus trenutno na zločinu genocida. Zločin koji je definiran konvencijom usvojenom u UN, ali na veoma visokom nivou uopštenosti. U Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY), a sada i u Mehanizmu smo uspjeli da izdvojimo te apstraktne principe i primjenimo ih u specifičnim slučajevima. U onima protiv Karadžića, generala Krstića, generala Tolimira… i u drugim slučajevima imali smo bogat i širok okvir koji je zakone o genocidu transformirao sa apstraktnih principa u jurisprudenciju koja je izražena u mnogim slučajevima i sudskim odlukama“, rekao je Meron.

No, kako je shvatanje pojma genocid i prihvatanja međunarodnih presuda različito ne samo regionalno, već i unutar BiH, izazov je, kaže Meron ponajprije u obrazovanju.

Mlade, smatra on, treba učiti da se bore protiv nekažnjivosti i da se odgovornost mora preuzeti. Komentirajući činjenicu da bi najprije trebalo provesti depolitizaciju pravosuđa, Meron kaže:

“Politici nema mjesta u međunarodnom pravu, niti međunarodnim sudovima. Mi se ne vodimo politikom već zakonom i naš je cilj educirati mlade generacije da imaju isti pristup koji je zasnovan na poštenom suđenju i dokazima i bez ikakvog upliva politike”.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI