Milanović: Dodik je hrvatski saveznik u Bosni i Hercegovini, to moramo shvatiti

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović smatra da bi se tužbom Srbije protiv četvorice pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) mogli pogoršati odnosi između Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini.

To je poručio prošle sedmice, ocijenivši da je ova tužba neutemeljena. Člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika je ponovo nazvao saveznikom Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“Nama ovo ne odgovara zbog odnosa s Republikom Srpskom i Dodikom. Sada su izbori u Bosni i Hercegovini. Dakle, Hrvati i Srbi u Bosni i Hercegovini su, nažalost, ali tako je, upućeni jedni na druge. Ovo kontaminira taj prostor. Ne očekujem od Dodika da sada optuži Beograd. No, Dodik je hrvatski saveznik u Bosni i Hercegovini. To moramo shvatiti i tako se ponašati. Ovo kvari relativno dobre odnose Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini. Ovim se time gazi, rastura”, poručio je Milanović.

Apelacijski sud u Beogradu nedavno je potvrdio optužnicu protiv pripadnika HRZ-a Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića. Optuženi su da su 7. i 8. augusta 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Bosanskog Novog.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI