Milanović opet o BiH, i zareze bi da odobrava

A dok Plenković ne počne misliti i valjda pričati kao i on, hrvatski predsjednik tvrdi da bosanskohercegovački Hrvati žele baš ono što on zagovara

Mnogi se pitaju o čemu bi hrvatski predsjednik Zoran Milanović pričao s medijima da nije Bosne i Hercegovine. Doduše, s vremena na vrijeme Milanović progura neku i prorusku priču, no BiH mu je i dalje najdrža tema.

I juče je Milanović sebi davao na važnosti pričajući o unutrašnjim pitanjima susjedne države. Prijeteći usput kako se ništa u BiH neće moći promjeniti ako se, između ostalih, i njemu ne bude sviđalo.

Tako je danas optužio hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića za nejedinstvo hrvatske politike u rješavanju problema bosanskohercegovačkih Hrvata, ali se “još nada da će mu premijer u tome postati saveznik”.

Milanović smatra da bi se “problemi Hrvata u BiH” brzo riješili kad bi on i Plenković bili jedinstveni.

“Sve bi bilo drugačije da smo Plenković i ja jedinstveni, da isto govorimo, pišemo i radimo, ali on to neće”, kazao je Milanović novinarima tokom posjete Međimurju.

A dok Plenković ne počne misliti i valjda pričati kao i on, hrvatski predsjednik tvrdi da bosanskohercegovački Hrvati žele baš ono što on zagovara.

“Kad bi nas dvojica imali isti stav, da nećemo dopustiti ‘zulum’ nad Hrvatima, to bi istog trenutka došlo do ušiju ne nekog pomoćnikovog pomoćnika, ambasadora od tetke ili strine, nego do najviših dužnosnika tih država koji bi odmah shvatili da im se gužva s Hrvatskom ne isplati”, rekao je Milanović.

Pa je ustvrdio da Hrvatska u BiH traži vrlo malo.

“Samo da se poštuje odluka Ustavnog suda BiH koja je na snazi već šest godina i nalaže zaustavljanje potkradanje Hrvata, koje je u međuvremenu preraslo u zlostavljanje i gaženje, i da im se omoguće da sami biraju svoje predstavnike, a ne da im to rade Bošnjaci”, tvrdi Milanović.

A potom je sebi “neskromno” dodijelio titulu roditelja Hrvata u BiH.

“Sada imaju podršku samo jednog roditelja”, rekao je.

Ustvrdio je da “Hrvati u BiH žele ono što ja zagovaram, a zašto tome Plenković pruža otpor, to je već u sferi nedokučivog jer ne mogu shvatiti da se neko tako kukavički i vjerolomno ponaša”.

A da sve ne bi prošlo bez “proruskog štiha”, potom je dodao:

“Nama je hiljadu puta važnije šta se događa u BiH nego u Sjevernodonecku”, rekao je Milanović.

Komšića je ponovo oslovio kao “nominalnog predstavnika Hrvata u bosanskohercegovačkom predsjedništvu” a koji “zajedno sa predsjednikom najjače bošnjačke stranke Bakirom Izetbegovićem gazi Daytonski sporazum, a ne predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kojega su Amerikanci nedavno sankcionirali zbog “kršenja ‘daytona’ i etnocentričnog ponašanja’.

“Čovjek se (Čavara, op. a.) ponaša kao predstavnik onih koji su ga izabrali”, rekao je Milanović i prozvao hrvatsku vladu da “o tome šuti”.

“Kakva je to poruka bosanskohercegovačkim Hrvatima? Zastrašujuća”, komentirao je Milanović, prenosi Hina.

Izvor: Fokus

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI